Annons
X
Annons
X

Demonstrationer mot antipiratavtal

Hackerattack stängde i dag regeringens hemsida. En protestgrupp mot det så kallade Acta-avtalet har tagit på sig angreppet.

(uppdaterad)
Demonstration mot det så kallade Acta-avtalet, ett internationellt avtal som handlar om hur man ska stoppa piratkopiering, på Sergels torg i Stockholm.
Demonstration mot det så kallade Acta-avtalet, ett internationellt avtal som handlar om hur man ska stoppa piratkopiering, på Sergels torg i Stockholm. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Regeringens hemsida var i dag på förmiddagen stundtals svår att komma in på. Förmodligen var det en hackerattack som stängde sidan.

Jakob Lagerkrans, informatör i beredskap på regeringskansliet, bekräftar att regeringens hemsida har haft svårigheter, men är i övrigt förtegen:

– Vi har tidvis haft problem och vi jobbar med det. I övrigt kommenterar vi inte vår driftsäkerhet.

Annons
X

På mikrobloggen Twitter tog hackernätverket Anonymous, som också protesterar mot det så kallade Acta-avtalet, på sig skulden för attacken. På Twitter pekades också Säkerhetspolisen ut som ytterligare ett mål för attacker. När SvD kontrollerade Säpos hemsida i dag eftermiddagen var det inga problem att nå den. Även regeringens sida gick då att gå in på.

I dag hölls också demonstrationer på flera platser i Sverige mot avtalet som handlar om att piratkopiering ska stoppas. Kritikerna menar att avtalet hotar den personliga integriteten.

– Vissa väljer att göra sina demonstrationer på internet också. De har gjort en överbelastningsattack mot regeringens hemsida, så att sajten inte går att nå, säger Anders Nilsson, säkerhetsspecialist på Eurosecure, till TT.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vid en överbelastningsattack bombarderas en hemsida med många anrop under kort tid. Mängden gör att sidan inte klarar av att hantera trafiken vilket gör att den till slut brakar ihop.

  Annons
  Annons
  X

  Demonstration mot det så kallade Acta-avtalet, ett internationellt avtal som handlar om hur man ska stoppa piratkopiering, på Sergels torg i Stockholm.

  Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X