X
Annons
X

Demonstranter rasar mot Cannes-film

På fredagen var Cannes en belägrad stad. Hundratals poliser, beväpnade med skjutvapen och kravallutrustning slog under några timmar en järnring kring området vid festivalpalatset. Orsak: den fransk-algeriska filmen "Hors la loi"

Av Spektra, TT

Filmen har regisserats av den algeriske regissören Rachid Bouchareb. För fyra år sedan gjorde han sensation med filmen "Infödd soldat", som handlade om hur algeriska soldater slogs på fransk sida under andra världskriget. Filmen, som vann skådespelarpriset i Cannes och dessutom Oscarsnominerades, ledde till att den franska regeringen ändrade sitt förhållningssätt och sin ersättning till de överlevande algerierna.

I "Hors la loi" berättar Bouchareb om hur det algeriska befrielsekriget under det sena 50-talet och det tidiga 60-talet delvis fördes på fransk mark, med allt blodigare strider mellan polis och befrielserörelsen FLN. Filmen inleds med en massaker i Algeriet, där franska soldater och vanliga medborgare mördar tusentals algerier. Det är inte minst detta som fått några franska politiker att redan i förväg högljutt fördöma filmen som en historieförfalskning.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X