Annons
X
Annons
X

Demonstranter kastade flaskor

TT:s utsände bevittnade vid halv sextiden hur ett antal svartklädda och maskerade demonstranter kastade flera flaskor mot polisen vid Triangeln i centrala Malmö. Polisen höll sig dock mycket passiv. Polisen har identifierat cirka 400 kända aktivister och de befarar att det kan bli mer oroligheter under kvällen.

Av TT
Vid en demonstration på Gustav Adolfs torg kastade maskerade demonstranter flaskor och stenar mot poliserna som sökte skydd bakom sina bussar.

Vid en demonstration på Gustav Adolfs torg kastade maskerade demonstranter flaskor och stenar mot poliserna som sökte skydd bakom sina bussar. Foto: DRAGO PRVULOVIC

Närmare 1 000 poliser bevakade lördagens stora European Social Forum-demonstration i Malmö. Bara några incidenter med kastade flaskor rapporterades.

Vid 15-tiden började omkring 10 000 personer tåga från Rosengård till Pildammsparken via Malmö centrum. Tåget var cirka en kilometer långt och det tog cirka tre timmar för demonstranterna att tåga de 7,5 kilometerna.

Polisuppbådet var massivt. Kravallutrustad polis syntes i varenda gathörn i centrala Malmö och polisbussarna var legio. En mängd gator spärrades av och stora trafikproblem uppstod, bland annat för den lokala busstrafiken.

Annons
X

Polisen fortsatte med sin dialogtaktik och ingrep inte trots att det mitt i tåget gick ungefär 300 demonstranter som var maskerade, vilket är förbjudet.

– En medveten taktik av oss att inte ingripa, sade Skånepolisens taleskvinna Ewa-Gun Westford.

Och taktiken lyckades så när som på några kastade flaskor vid Triangeln, fredagskvällens bataljområde, och Gustav Adolfs Torg. Polisen behövde inte omhänderta en enda person.

En person greps på lördagen misstänkt för gårdagens skadegörelse mot SEB:s kontor vid Föreningsgatan. Bland annat krossades kontorets alla fönster.

– En är anhållen misstänkt för grov skadegörelse, säger Ewa-Gun Westford till Sydsvenskan på nätet. Men vi har identifierat fler personer.

Poliserna som befann sig på platsen var utrustade med videokameror och filmade skadegörelsen.

En mängd organisationer, allt från svenska miljöpartiet till Kommunistiska Arbetarepartiet i Iran, deltog. Talkörer ropade på frigivning av den kurdiske livstidsdömde ledaren Abdullah Öcalan. Andra ropade slagord till förmån för Fidel Castro och de sydamerikanska presidenterna Evo Morales i Bolivia och Hugo Cháves i Venezuela.

Malmö TT

Annons
Annons
X

Vid en demonstration på Gustav Adolfs torg kastade maskerade demonstranter flaskor och stenar mot poliserna som sökte skydd bakom sina bussar.

Foto: DRAGO PRVULOVIC Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X