Demokratiskt dilemma i sagans form

arabiskt Drama Valet mellan våldets eller folkets makt står i fokus i den arabvärldsberömda pjäsen Sultanens hemlighet. På lördag har den premiär på Dramatens lilla scen med Fares Fares och Melinda Kinnaman i huvudrollerna. Flera arrangemang ordnas också kring pjäsen som ställer dagsaktuella frågor om demokrati i sagans form.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det var en gång en institutionsteater, Dramaten, som hade ambitionen att öka sin mångfald i programmet, bland de anställda och i publiken. Som en del av detta bestämde man sig för att sätta upp Tawfiq al-Hakims pjäs Sultanens hemlighet (As-sultan al-ha”ir, vilket ordagrant betyder Den villrådige Sultanen).

– Dramaten har haft flera projekt för att bredda sin verksamhet, exempelvis med jämställdhet. Vårt arbete i projektet Arabisk kultur initierades av regissören Eva Bergman som på Backa teater länge arbetat med internationell utblick. Dramaten har ett demokratiskt uppdrag att nå och spegla samhällets alla grupper. Dessutom är det viktigt att motarbeta den schablonbild som medierna ger av araber och arabisk kultur, säger dramaturgen Lena Fridell.
Sultanens hemlighet utspelar sig i mamlukernas 1200-tal, och i Dramatens uppsättning deltar en grupp musiker genom hela pjäsen, både på och vid sidan av scenen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons