Annons
X
Annons
X

Demokratin vann valet

Den georgiske dollarmiljardären Bidzina Ivanisjvili gjorde i går den ena segerintervjun efter den andra efter sin överraskande triumf i Georgiens parlaments- val. Men den verkliga segraren i valet var demokratin och förloraren, president Michail Saakasjvili, var stor i nederlagets stund.

En triumferande Bidzina Ivanisjvili efter valet igår.
En triumferande Bidzina Ivanisjvili efter valet igår. Foto: AP

Om vi bortser från utvecklingen i de tre baltiska staterna är det högst ovanligt med ett demokratiskt val i någon av de 15 forna sovjetstaterna. Det skedde i Vitryssland 1994 när Alexander Lukasjenko blev vald till president första gången, därefter har dock landet utvecklats till Europas sista diktatur.

Ett demokratiskt val var det också i Ukraina i samband med den orangea revolutionen 2003. Även där blev det dock så fel att Viktor Janukovitj kunde komma tillbaka. Nu väntar ett parlamentsval om två veckor med befogad oro för om demokratiska värderingar ska respekteras i Ukraina.

Det georgiska valet var därför en bekräftelse på att Michail Saakasjvili lyckats bygga upp en del demokratiska institutioner som visade sig hålla trots en mycket hätsk valkampanj.

Annons
X

– Jag tycker inte om vad oppositionen står för och vi har i många frågor diametralt olika uppfattningar. Men i en demokrati avgör majoriteten av befolkningen. Därför accepterar jag valresultatet och kommer att hjälpa Bidzina Ivanisjvili i hans regeringsbildning, sade Saakasjvili.

Saakasjvili var länge en gunstling i Väst och han har imponerat genom att föra upp sitt land från nummer 133 till nummer 67 på Transparency Internationals korruptionsindex. Hans stora misstag var kriget mot Ryssland hösten 2008. Visst var han provocerad av Moskva, men det var han som inledde kriget genom att beordra in stridsvagnar och flyg mot civilbefolkningen i den sydossetiska staden Tshinvali.

Det tog några månader innan ledarna i Väst insåg Saakasjvilis skuld i kriget, men när oberoende rapporter gav besked solkades hans rykte rejält. Femdagarskriget gav också Saakasjvili oförsonliga fiender i Moskva, vilket skapat en hård belastning på Georgiens ekonomi.

Nu kommer säkert det ryska importstoppet snabbt att hävas och affärsklimatet länderna emellan att normaliseras.

De ryska makthavarna har nogsamt undvikit att lägga sig i valet, väl medvetna om att ett öppet stöd för Ivanisjvili är detsamma som en dolkstöt i ryggen. Men sannolikheten för att Ryssland aktivt hjälpt Ivanisjvili är mycket stor.

Frågetecknen är dock många om vad Ivanisjvilis överraskande valseger betyder för Georgien. För ett år sedan fanns inte ens en bild av den 56-årige miljardären (enligt tidskriften Forbes god för om kring 42 miljarder kronor) och även om han profilerat sig hårt under de senaste månadernas valkampanj är det få som verkligen vet vad han står för. Politiskt är han helt oerfaren och kopplingarna till Ryssland där han tjänat sina pengar är starka och oroar säkert inte bara USA.

Saakasjvili, som studerade i USA, hade mycket nära band med Washington. Näst efter USA hade Georgien, sett per capita, störst militära styrkor i Irak och amerikanska militära rådgivare har länge varit bofasta i Tbilisi. Ivanisjvili har sagt sig vilja fortsätta ett närmande till Väst och är också positiv till en Natoanslutning. Men det var under valkampanjen, vad han verkligen vill återstår att se.

Men spekulationerna kan få vänta en dag. Låt oss i stället glädjas över ett demokratiskt val i turbulenta Kaukasien!

En triumferande Bidzina Ivanisjvili tillsammans med anhängare i Tbilisi när valresultaten började peka mot en överraskande seger i gårdagens val i Georgien.

Annons
Annons
X

En triumferande Bidzina Ivanisjvili efter valet igår.

Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X