Annons

Demokratin satt ur spel när allmännyttan säljs

Styrelserna i de allmännyttiga bolagen i Stockholm har tagit beslut över hyresgästernas huvuden, utan att ens bry sig om att informera hyresgästerna inför beslutet och än mindre låta dem vara delaktiga. Det här beslutet visar på en oerhörd arrogans från de styrande politikerna, skriver Terje Gunnarson, ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm.

Publicerad

Den 7 mars meddelade Stockholms Stadshus AB att man beslutat att sälja ut 2 825 lägenheter hos de tre allmännyttiga bostadsbolagen. Affären har präglats av bristande demokrati och dålig insyn. Enligt uppgift ska vinsten bland annat gå till satsningar på infrastruktur. Det är ett allvarligt problem att många kommuner gärna använder sina bostadsbolag som kassakista för att finansiera annan kommunal verksamhet.

De senaste dagarna har vi blivit nedringda av oroliga hyresgäster som undrar hur utförsäljningen kommer att påverka deras boende. Det är en oro som vi tar på djupaste allvar. För de hyresgäster som har valt att bo hos ett allmännyttigt bostadsbolag är det ett hårt slag att fastigheterna nu säljs ut till privata fastighetsägare. Dels har hyresgästerna större rätt till insyn i ett allmännyttigt bolag och dels har de allmännyttiga bolagen generellt högre servicenivå än de privata.

Annons
Annons
Annons