Demokratikamp på liv och död

Hon kallas för Hollands Salman Rushdie, en förrädare mot islam, och dödshotet väger tungt över henne. Men Ayaan Hirsi Ali skräder inte orden i sin kritik mot sitt eget muslimska ursprung. Nu är hon i Sverige för att lansera sin bok Kräv er rätt! Om kvinnor, islam och en bättre värld.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ayaan Hirsi Ali säger att muslimska samhällen är mentalt och materiellt efterblivna och att samhällen i väst visar den muslimska kulturen alltför stor respekt. För detta är den holländska parlamentsledamoten hotad till livet och omges av livvakter dygnet runt. När hennes kollega i arbetet med att göra en film om kvinnoförtryck, regissören Theo van Gogh, sköts ihjäl i november förra året satt ett brev fastnaglat i hans kropp. Ett direkt dödshot mot Ayaan Hirsi Ali. Efter att ha gömt sig en tid och tänkt igenom sin situation är hon nu tillbaka på allvar. Hennes bok, som precis kommit på svenska, bjuder stenhård kritik mot den muslimska kultur där hon själv har sina rötter.

– När jag var 15 år drömde jag om att bli martyr och dö för min tro. Det var det snabbaste sättet att komma till himlen. På den muslimska skolan i Kenya såg vi fruktansvärda bilder av hur muslimer behandlades i Iran och Israel och vi ville göra något åt det. I dag är jag omgärdad av livvakter men det finns inget martyrskap i det. Det är
ett nödvändigt ont för att jag står för det jag gör, säger hon.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons