Annons

Inger Enkvist:Demokratihoten som kommer inifrån

Foto: Johan Nilsson/TT

Det finns flera skäl till att västerländska samhällen nu ifrågasätter den demokratiska ordningen, och attackerna kommer från många håll.

Under strecket
Publicerad

Det har inte undgått någon att västerlänningar i dag ofta är missnöjda med hur deras tidigare stabila demokratier fungerar. Partierna ska vara mellanhand mellan medborgarna och den politiska makten men har svårt att få fram kandidater som väljarna känner entusiasm för.
Richard H Pildes, professor i konstitutionell rätt i New York, har reflekterat över varför den politiska situationen ser ut som den gör i USA. I en nyutkommen antologi (”La démocratie dans l’adversité”, red. Delsol-de Ligio, 2019) pekar han på förändringar som syftat till att förbättra demokratin men har haft icke avsedda effekter.

En förändring är att partierna fram till 1970-talet sållade fram sina representanter och framför allt sin presidentkandidat ur partiets led. Den utsedde var välkänd och beprövad och kunde accepteras av olika grupperingar inom partiet. På 1960- och 70-talen blåste emellertid radikala vindar, och man införde primärval för att medborgarna mer direkt skulle kunna delta i den politiska processen.

Annons
Annons
Annons