Annons

Janerik Larsson:Demokrati under hot?

Riksdagshuset i Helsingfors ligger vid Mannerheimvägen i centrala Helsingfor
Riksdagshuset i Helsingfors ligger vid Mannerheimvägen i centrala Helsingfor Foto: JONAS EKSTRÖMER
Under strecket
Publicerad

Pär Stenbäck har just varit på besök i Stockholm och presenterat de tankar han sammanfattat i ”Demokrati under hot?” (Magma förlag).

Stenbäck är en mycket intressant och mångsidig person som på sin meritlista har bl a att han varit partiledare för Svenska folkpartiet, undervisningsminister, utrikesminister, chef för Internationella Röda Korset och generalsekreterare i Nordiska rådet. Listan kan göras längre.

Boken är värd vid spridning av två skäl.

Dels därför att den är baserad på en mycket bred kunskap om den internationella demokratidebatten, dels därför att den skiljer ut sig från tidsandan eftersom den är, skulle jag vilja hävda, realistiskt optimistisk.

I dessa dagar är ju undergångsperspektiv det som drar till sig mest uppmärksamhet.

Boken handlar delvis också om Finland. Där är det riksdagsval på söndag och valdebatten har varit betydligt mera stillsam än den senaste svenska valdebatten.

Även i Finland finns idag ett ganska stort högerpopulistiskt parti, Sannfinländarna, som enligt den senaste stora väljarmätningen kan bli riksdagens tredje största parti efter socialdemokraterna och moderaternas motsvarighet samlingspartiet.

Annons
Annons

Partiet ingick i den senaste regeringen men sprack efter två år i regeringen. Det är den del av partiet som då tågade ut som nu kommer tillbaka som ett stort parti. Det nya parti som bildades av de som stannade i regeringen har idag ett mycket svagt stöd.

Men Sannfinländarna har aldrig stått i fokus i finländsk politik så som SD i Sverige - partiet som all svensk politik kretsar kring.

Socialdemokraterna får i den senaste finländska mätningen 19,5 procent av väljarstödet. Samlingspartiet ligger tvåa med 17,5 procent och därefter kommer Sannfinländarna med jämnt 15 procent. Det tidigare ledande regeringspartiet Centern får 14,4 procent av väljarstödet. De gröna ligger femma med 12 procent.

Stenbäcks framtidsperspektiv innehåller två utgångspunkter.

1. Medborgardialog. Där finns i Finland en modell Stenbäck vill se utvecklad. Däremot är han berättigat skeptisk till s k rådgivande folkomröstningar. Bokens kapitel om dessa är väl värt att läsa.

2. Demokratifostran. Demokratins vitalitet som garant för det fria samhället gör att man inte minst måste beakta skolans roll i sammanhanget.

Därtill för Stenbäck många andra intressanta resonemang, inte minst om de politiska partiernas behov av förnyelse.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons