Annons

Nicklas Berild Lundblad:Demokrati som skapar populism

**5. Centro, Sao Paulo, Brasilien**  
Centro har länge varit ett kulturellt tillhåll i Brasiliens största stad Sao Paulo, men på senare tid har området blivit än mer konstnärligt framträdande, enligt Vogue. Här finns både konsthall och en levande, egensinnig graffitikultur. Stadsdelen sjuder av kreativitet och drar till sig konstnärer och designers från hela världen, skriver Vogue.
**5. Centro, Sao Paulo, Brasilien** Centro har länge varit ett kulturellt tillhåll i Brasiliens största stad Sao Paulo, men på senare tid har området blivit än mer konstnärligt framträdande, enligt Vogue. Här finns både konsthall och en levande, egensinnig graffitikultur. Stadsdelen sjuder av kreativitet och drar till sig konstnärer och designers från hela världen, skriver Vogue. Foto: ALAMY
Publicerad

**Hur lär vi **ut demokrati? Under valåret nu har skolbarnen fått i uppdrag att omväxlande överfalla intet ont anande valstugearbetare med frågor, läsa partiprogram och kanske till och med genomföra sina egna val i skolorna. Det är en god tradition, men jag undrar om det inte ger en märklig bild av demokratin. Den reduceras liksom till en omröstning var fjärde år om vilket parti vi tycker bäst representerar våra åsikter.

Att var medborgare har en röst är en omistlig del av demokratin, förstås, men det är inte den enda delen. Röstandet är en konfliktlösningsmekanism som garanterar en fredlig samhällsutveckling, men demokratin beror av mycket mer än att vi röstar. Den fordrar att vi är demokrater i god mening. Att vi söker dialog och debatt, att vi tar del i och intresserar oss för samhällsfrågor i vardagen, varje dag.

Annons
Annons
Annons
Annons