Demokrati långt bort i sargat Sri Lanka

Attacker på journalister och skylande av krigsbrott går hand i hand på Sri Lanka, ”hetaste resmålet 2013”. Även efter kriget flyr journalister ön där Sverige verkade för pressfrihet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kvinna samlar ihop ved vid strandkanten i Colombo, Sri Lanka.

Foto: ERANGA JAYAWARDENA/AP
Annons

Samväldet håller denna vecka toppmöte i Sri Lanka, en pärla i det tidigare brittiska imperiet. Stats- och regeringschefer från ett femtiotal medlemsländer träffas i Colombo för att diskutera under temat ”rättvis tillväxt och inkluderande utveckling”.

Men Sri Lankas regering vill inte diskutera frågor om pressfrihet och mänskliga rättigheter i landet. Människorättsförespråkare anser att mötesplatsen är illa vald när värdlandets ledare misstänks för krigsbrott och fortsatta övergrepp. Kanadas premiärminister Stephen Harper uteblir med motiveringen att Samväldets kärnvärderingar om demokrati och mänskliga rättigheter hotas. Drottningen av Storbritannien överlåter till prinsen av Wales och premiärminister David Cameron att hålla i mötet och medlemsstaterna följer linjen att det är bäst att arbeta med Sri Lanka som återhämtar sig efter decennier av inbördeskrig.

Annons
Annons
Annons