Annons

Demokrater kräver skärpta vapenlagar

Sju mödrar till unga svarta som fallit offer för bland annat polisvåld talar till USA från Demokraternas konventsscen i Philadelphia. Det råder inget tvivel om att vapenfrågan blir het under höstens valrörelse.

Under strecket
TT
Publicerad

Otaliga skolskjutningar och uppmärksammade fall där unga svarta – i flera fall obeväpnade – skjutits ihjäl av polis har skakat USA de senaste åren. Demonstrationer och kravaller har rasat i många städer samtidigt som kongressen misslyckats med att stärka vapenlagarna. Både den blivande presidentkandidaten Hillary Clinton och dåvarande rivalen Bernie Sanders lovade under primärvalsrörelsen att ta itu med det faktum att svarta är överrepresenterade i landets fängelser och omotiverat ofta grips av polis.

– Det är oroande och det krävs större resurser för att gå till botten med vad som är fel. Är det mer utbildning som behövs? Förståelse för hur och när man ska använda våld, frågar sig Joe Tucker, konventsdelegat från Kalifornien, när frågan om polisens dödsskjutningar av svarta kommer upp.

Annons
Annons
Annons