Annons
X
Annons
X

Demokrater hoppas på latinos

Invånarna i New Mexico med rötter i gamla Mexiko väntas garantera att delstaten hamnar på Barack Obamas sida i november – och demokrater hoppas på liknande framgångar i andra delstater eftersom antalet latinoväljare växer snabbt.

(uppdaterad)

– New Mexico har en högre andel latinoväljare än någon annan delstat, runt 40 procent, säger statsvetaren Gabriel R Sanchez vid University of New Mexico.

Utsända från Obama-staben var synliga i Albuquerque i början av året, enligt Sanchez. Nu har han inte sett till dem på länge och drar slutsatsen att New Mexico strukits på listan över swing-stater.

Just i New Mexico återfinns dock en spännande ny republikansk toppolitiker, guvernören Susana Martinez.

Annons
X

–Men Susana Martinez har varit mycket kritisk till partiets invandringspolitik, säger Gabriel R Sanchez som dock misstänker att Obamas stöd för homoäktenskap kan dämpa entusiasmen för honom bland latinos som ofta är socialt konservativa.

Efter ett par årtionden med en stadig invandring söderifrån förändras den amerikanska väljarkåren i grunden. Andelen vita krymper på bekostnad av minoriteterna, med latinos som mest snabbväxande block. I år utgör vita 71 procent av de röstberättigade mot minoriteternas 29 procent.

Den utvecklingen har fått det att vattnas i munnen på demokraterna. Obama-kampanjen pytsar ut valreklam i de spanskspråkiga medierna med tydlig adress till mindre bemedlade hårt arbetande människor som gynnas av vårdreformen. En annan pr-gest var Obamas beslut i juni att inte vänta i all evighet på ett genombrott för förslag i kongressen, utan låta unga studerande stanna i landet även om föräldrarna är illegala invandrare.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En som gladde sig särskilt mycket över detta var 18-åriga Daniela Pelaez som redan i våras bestämde sig för att ”komma ut” när hon riskerade utvisning till ett land, Colombia, hon lämnade som 4-åring och aldrig återsett.

  –3000 elever på min high school ordnade en demonstration för att stödja mig, berättar Daniela Pelaez som ska börja på ett av prestigeuniversiteten.

  Ledande republikaner är bekymrade över framtidsutsikterna och på partihögkvarteret i Washington ansvarar Bettina Inclán för röstvärvandet bland latinos. Nytt för i år är lokalkontor i sex vågmästarstater: New Mexico, North Carolina, Nevada, Florida, Colorado och Virginia.

  –Jobben och ekonomin är absolut viktigast. Arbetslösheten bland hispanics har ökat och antalet barn i fattigdom är rekordstort under Barack Obama, säger Bettina Inclán.

  Mellan raderna märks spänd medvetenhet om att partiet måste nå ut till denna grupp som redan utgör runt 25 procent av unga väljare. Men många republikaners hållning i invandringsdebatten, inklusive Mitt Romneys, avskräcker latinos.

  –Det är nästan en förolämpning att påstå att hispanics bara bryr sig om invandringsfrågan. Majoriteten av hispanics är amerikanska medborgare, poängterar Bettina Inclán.

  En grupp är gynnad beträffande invandringen, nämligen kubaner som lyckas nå amerikanska fastlandet. Att de förblir pro-republikanska märks vid klassiska Café Versailles på Calle Ocho i Miami.

  –Jag tänker rösta på Mitt Romney. Det är dags för en förändring och jag gillar inte det här med gayäktenskapen, säger Raúl Zalbivai som just svept en stark och söt minikopp kaffe.

  I New Mexico däremot dominerar demokraterna.

  – Obama. Han är för folket och han kommer att vinna, säger Duran Duran som monterar ner skyltar längs en dammig väg en varm sommardag.

  svd

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X