X
Annons
X

Demografin ställer krav på finansiering

Kommunernas kostnader ökar i takt med den demografiska utvecklingen. Regeringen har budgeterat för högre statsbidrag till kommunerna, utan att finansiera dem med höjda skatter.

– Jag har svårt att se hur det hela ska kunna gå ihop, säger ekonomiprofessor Lars Calmfors.

Investeringsbehovet i kommunerna omfattar hundratals nya äldreboenden, skolor och vårdcentraler. Förutom fysiska investeringar behöver de kommunfinansierade verksamheterna dessutom anställa cirka 215 000 extra personer fram till 2030, motsvarande två tredjedelar av den totala sysselsättningsökningen, enligt beräkningar av finansdepartementet.

Ekonomiprofessor Lars Calmfors har svårt att få de ekonomiska kalkylerna att gå i hop. För samtidigt som kostnaderna för offentlig verksamhet eskalerar har skattekvoten – det vill säga de totala skatteintäkterna i relation till BNP – rört sig från cirka 49 procent vid millennieskiftet till dagens 43,9 procent.

En oförändrad barntäthet kräver 720 nya förskolor under de kommande två mandatperioderna enligt finansdepartementet. Arkivbild.

Foto: Hasse Holmberg/TT Bild 1 av 2

Ekonomiprofessor Lars Calmfors hävdar att skattekvoten skulle behöva höjas med en procent, motsvarande 40-45 miljarder kronor. Arkivbild.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X