Krönika

Demirbay symbolen för Hoffenheims succéresa

Emil Forsbergs succé i Leipzig och unge K­ylian Mbappés otroliga utveckling i Monaco är två av den europeiska fotbollens stora sagor den här säsongen. Duon är sina respektive lags kanske mest ton­givande spelare. Forsberg som framspelare, M­bappé som avslutare.

Under strecket
Publicerad

Hoffenheims Kerem Demirbay.

Foto: Michael Probst/TT
Annons

Lite mer i skymundan har en annan yngre förmåga fått sitt stora genombrott. Med sex mål och sju framspelningar har Kerem Demirbay varit starkt bidragande till Hoffenheims sensationella säsong. För bara 17 år sedan spelade klubben, från Sinsheim i Baden-Württemberg, i den tyska femtedivsionen. En anonym tillvaro, för en klubb som under hela sin existens varit i den tyska fotbollens periferi. Det var nämligen först 2008 som Hoffenheim gjorde debut i bundesliga. I år är klubben en av ligans allra främsta. En r­emarkabel resa.

Detsamma kan sägas om Kerem Demirbay. Den 23-årige tysk-turkiske offensive mittfältaren har, likt en raket, avancerat genom det tyska serie­systemet. Demirbay har visserligen inte alltid varit i ytterzonerna. Som tonåring tillhörde han Dortmunds talangfabrik, men valde att gå en annan väg. I stället blev det flera år i andra- och fjärde­divisionerna, fram till dess att Hoffenheim i somras köpte loss honom från Fortuna Düsseldorf för o­mkring 15 miljoner kronor. En affär som har blivit lyckosam för båda parter, minst sagt.

Annons
Annons
Annons