Annons
X
Annons
X

Deltog Tolkien i första världskriget?

(uppdaterad)
Harrisons historia
[object Object]
J.R.R. Tolkien. Foto: TT

Det sägs att J.R.R. Tolkien deltog i första världskriget och att upplevelserna färgade av sig på hans skönlitterära produktion. Är det sant? Är det inte snarare andra världskriget som spökar i skildringen av kampen mot Sauron och Mordor?

Till skillnad från många andra unga britter valde Tolkien inte att rycka rakt in i armén när första världskriget bröt ut 1914. Han föredrog att göra klart sina studier i Oxford samtidigt som han tränade för att bli officer. Tolkiens krigsdeltagande sköts därför upp med ett par år. Först i juli 1915 blev han underlöjtnant vid Lancashirefusiljärerna. Därefter utbildade han sig i signalering, såväl med brevduvor och signalvimplar som med telegrafering. Han hann även med att gifta sig i mars 1916 innan han i juni detta år skeppades över till Frankrike.

Tolkien anlände alltså, till sin egen olycka, precis i tid för att delta i slaget vid Somme, den katastrofala brittiska offensiv som slutade med dödläge efter att långt fler än en miljon man fått sätta livet till. Till en början befann sig Tolkien bland reserverna, men i mitten av juli kommenderades han till skyttegravarna. Under den tid som följde stupade nästan alla hans vänner, men själv klarade sig den blivande författaren till den 27 oktober, då han insjuknade i skyttegravsfeber. Tolkien skeppades till England för vård den 8 november. Under resten av kriget vistades han i hemlandet, på olika förläggningar och militärsjukhus. Det var under denna tid som han började skriva de berättelser som efter hans död publicerades i boken Silmarillion.

Annons
X

Så långt är allt klart. Det är betydligt mer osäkert i hur stor utsträckning Tolkiens upplevelser av kriget går igen i trilogin om Härskarringen. Det har gjorts gällande att relationen mellan Frodo och Sam påminner lite väl mycket om relationen mellan en brittisk officer och hans kalfaktor för att det skall vara en slump. Tolkien var ju också officer och utvecklade en varm sympati för sina underordnade. En och annan har också pekat på att skildringen av Döda träsken i Sagan om de två tornen lika gärna hade kunnat vara en expressionistisk tolkning av slagfälten vid 1916 års skyttegravar. Själv var emellertid J.R.R. Tolkien förtegen om krigets betydelse för hans skrivande – utom på en punkt, och det var när andra världskriget kom på tal. Det var, menade han, helt fel att söka efter paralleller mellan kampen mot Hitler och/eller Stalin och kampen mot Sauron och Saruman. Andra världskriget spelade ingen större roll för Tolkien, eftersom hans personliga upplevelser av första världskriget var så oerhört mycket starkare än allt annat.

Stäng

HARRISONS HISTORIA – utvalda händelser och fenomen varje vecka direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  J.R.R. Tolkien.

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X