Delstatsval blev bakslag för Bush

WILMINGTON Ett rejält bakslag för republikanerna – och för president George W Bush. Det blev resultatet av gårdagens amerikanska val. Både Virginia och New Jersey valde demokrater till guvernörer. Och i Kalifornien fick Arnold Schwarzenegger bakläxa på alla sina fyra folkomröstningsförslag.

Under strecket
Publicerad
Guvernörens kritiker var inte sena att fira hans nederlag.

Guvernörens kritiker var inte sena att fira hans nederlag.

Annons

2005 är ett mellanår på den amerikanska valfronten. Det är tre år kvar till nästa presidentbatalj. Men årets delstats- och lokala val har ändå dragit till sig av nationellt intresse – både av politiska skäl och för att de haft ”rikskändisar” i huvudrollerna.
De betraktas som en tidig opinionspejling inför nästa års viktiga kongressval – som gäller en tredjedel av senaten och hela representanthuset – och som ett besked om hur väljarna ser på en hårt pressad president Bush.
Åtalet mot vicepresident Dick Cheneys stabschef Lewis ”Scooter” Libby, bakslaget med HD-kandidaten Harriet Miers och ett allt mer impopulärt krig i Irak har gjort att Bushs popularitetssiffror idag är lika låga som president Richard Nixons under Watergateskandalen.

Och veckans valresultatet blev alltså till största delen dystert för republikanerna. Det gällde inte minst guvernörsvalet i Virginia, alldeles söder om huvudstaden Washington DC. Det är traditionellt ett starkt republikanskt fäste som dock haft en populär demokrat, Mark Warner, som guvernör. Men han har suttit tiden ut och två helt nya namn stod mot varandra.
President Bush gjorde i tisdags ett ”sista-minuten-besök” i Virginia på vägen hem från toppmötet i Latinamerika för att trumma upp stöd för den republikanske kandidaten Jerry Kilgore. Men det hjälpte inte. Demokraten Tim Kaine vann. Det ger också Warner en knuff i ryggen. Han nämns som en tänkbar presidentkandidat 2008.
Utfallet i demokratiskt dominerade New Jersey blev detsamma. Efter en hätsk valrörelse där de båda kandidaterna sammanlagt spenderat mer än en halv miljard kronor – varav en stor del ur egen ficka – besegrade demokratiske senatorn John Corzine egenföretagaren Doug Forrester.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons