Delstat vill utöka rökförbud

Under strecket
Publicerad
Annons

WASHINGTON Rökarna pressas alltmer i USA. Väljarna i delstaten Washington ska ta ställning till i fall förbudet ska utökas och gälla även utomhus, på åtta meters avstånd från entrédörrar eller fönster.
Skälet till förbudet är att skydda ickerökare från den farliga cigarettröken när de går in och ut ur vad som beskrivs som en offentlig byggnad, vilket preciseras i lagförslaget som liktydigt med alla fastigheter utom privatvillor.

Det så kallade Initiativ 901 är ett exempel på sådana ”folkomröstningar” om enskilda frågor som är vanligt i USA och som förekommer i flera delstater i valet nu på tisdag. Om det i Washingington går igenom, vilket verkar troligt att döma av opinionsmätningarna, blir rökförbudet det mest omfattande hittills i USA.
Det råder redan rökförbud inomhus i 13 delstater, med striktast regler i Kalifornien och New York. I Kalifornien har förbuden börjat utsträckas på sina håll till att gälla badstränder och parker - och i Indiana finns det planer på att förbjuda rökning vid
busshållplatser och i Iowa på hela sjukhusområden.

Annons
Annons
Annons