Annons
X
Annons
X

Delseger i förhandlingar

KAIRO. Egyptens nye premiärminister Ahmed Shafiq bjöd in ledare för oppositionen på Tahrirtorget till samtal. SvD har mött den kände läkaren Mohamed Aboulghar som deltog i mötet med Shafiq.

Dag efter dag har den berömde egyptiske medicinprofessorn och demokratiaktivisten, Mohamed Aboulghar, funnits bland demonstranterna på Tahrir- torget.

Men i fredags kväll, avslöjar han för SvD:s utsända, blev han inbjuden till ett möte med den nye premiärministern Ahmed Shafiq, som utsågs så sent som den 29 januari. Men innan det mötet ägde rum hölls en överläggning inom den breda oppositionsrörelse som funnits på Tahrir i tolv dagar.

Oppositionen – representerad av Nobelpristagaren ElBaradei och nationella fronten för förändring, samt liberaler, vänsterfolk, Muslimska brödraskapet och alla ungdomsgrupper – enades om att Mohamed Aboulghar skulle representera den äldre generationen på Tahrir och hans kollega Abderrahman Youssef de unga i mötet med premiär- ministern.

Annons
X

De gick till överläggningarna, inte för att förhandla utan för att framföra ett budskap från demonstranterna på torget, säger den kände gynekologen och oppositionsmannen.

–Den första punkt vi diskuterade var villkoren för Mubaraks avgång. Oppositionen är redo att gå med på en värdig avgång. Vi föreslog att han delegerar makt till Omar Suleiman, ett scenario där han inte behöver förödmjukas.

–Den andra punkten var kravet att rege- ringen erkänner mötesfrihet samt att gripna och kidnappade aktivister släppas.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  På den andra punkten kom ett snabbt resultat. Demonstrationen kunde fort- sätta på Tahrir i går och gripna började släppas. Men det finns cirka 20 olika häkten att leta på, så det tar tid att lokalisera alla som kan hållas av armén, militärpolisen eller polisen.

  –Bloggaren Wael Abbas har vi inte hittat ännu, säger Aboulghar.

  Men på första spunkten körde man fast. Premiärministern är inte rätt person att säga till presidenten att han måste avgå, menar Aboulghar.

  Mot slutet hade han också ett informellt samtal med premiärministern rörande författningen, säkerhetspolisen, rättsfrågor och transparens.

  –Om parlamentsvalen i fram- tiden görs så att medborgarna röstar på partier, inte personer, blir det lättare att få fler kopter och kvinnor i parlamentet, säger Aboulghar.

  –Shafiqs kabinettssekretare förde anteckningar, så det är punkter vi kan ta upp igen om Mubarak avgår, säger medicinprofessorn till SvD innan han ska delta i en talk show på en arabisk tv-kanal som har 30 miljoner tittare världen över.

  I gryningen inträffade en explo- sion vid en ledning vid Lihfen, nära gränsen till Gaza. Det tog tre timmar att släcka elden och den egyptiska armén valde att i förebyggande syfte stänga av gas- flödet till Israel och Jordanien.

  Det rådde osäkerhet om vad som orsakade explosionen. En militant beduingrupp har tidigare hotat att genomföra attentat mot gasledningen. Efter sprängdådet höjdes beredskapen i området och en kortare eldstrid utbröt vid en myndighetsbyggnad i norra Sinai. Ingen människa skadades.

  Israel uttryckte tidigare i veckan oro för gasledningen mellan den egyptiska hamnstaden el-Arish i norra Sinai och israeliska Ashkelon och förser landet med 40 procent av dess naturgas.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X