Annons
X
Annons
X

Delegater lämnade FN-konferens

GENÈVE Det som västländerna fruktat mest inför FN:s rasismkonferens i Genève blev i dag dramatisk verklighet: Irans president Mahmoud Ahmadinejad gick till häftig attack mot Israel. Ett lämmeltåg med 24 EU-diplomater marscherade ut i protest, och FN:s generalsekreterare rasade mot talet. Men konferensen fortsätter, trots att både mötet och FN skadats av debaclet.

Av SvD, TT
Många delegater lämnade salen när Irans president Mahmoud Ahmadinejad attackerade Israel i sitt tal.

Många delegater lämnade salen när Irans president Mahmoud Ahmadinejad attackerade Israel i sitt tal. Foto: AP

Läs mer om FN-mötet

I morgon fortsätter FN-debatten om rasism, trots måndagens skandal då den iranske presidenten använde konferensen till att bespotta Israel. Det finns hopp om att en slutkommuniké kan antas före fredag, säger Sveriges FN-ambassadör i Genève, Hans Dahlgren.

– Utkastet till slutdokument har till och med överträffat våra förväntningar, säger Hans Dahlgren som tillsammans med övriga EU-diplomater lämnade salen i tydlig markering mot det iranska talet. Efter talet återvände européerna.

När president Ahmadinejad leende klev in i mötessalen i Palais des Nations i Genève rev han först ner applåder från sympatiserande länder. Sedan följde ett ursinnigt utfall. Ahmadinejad sade att judar skickats från Europa och USA till Mellanöstern efter andra världskriget för att ”etablera en rasistisk regering i det ockuperade Palestina”. Han fortsatte med att ”de hjälpte de mest blodtörstiga och repressiva rasisterna till makten i Palestina” samt sade att Förintelsen är ”tvivelaktig”.

Annons
X

EU-diplomaterna förstod vartåt det barkade. Enligt en överenskommelse om att lämna salen ifall Iran började attackera Israel, reste de sig och tågade ut. Israeliska aktivister på åhörarläktaren jublade över uttåget, medan muslimska länders diplomater applåderade då Ahmadinejad småleende fortsatte sina antisemitiska angrepp. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon satt vid podiet och såg mycket bedrövad och irriterad ut.

Det lär vara första gången i världsorganisationens historia som ett sådant diplomatiskt massuttåg sker från en konferens. Och det var risken för detta som fick länder som USA, Kanada, Tyskland, Italien, Australien och Holland att bojkotta FN-konferensen. Tjeckien beslutade efter Ahmadinejads tal att helt lämna konferensen, vilket ses som ett allvarligt bakslag då landet är EU-ordförande

– Vi är rasande. Detta är ett forum för att diskutera rasism, inte för att som Irans president, försöka kidnappa mötet för politiska attacker, sade FN:s presschef Marie Heuzé till SvD under den uppståndelse som följde. Kort därefter kom FN:s generalsekreterare med ett skarpt uttalande:

– Jag fördömer att Irans president använt konferensen som plattform för angrepp och splittring. Detta är motsatsen till vad denna konferens vill uppnå. Detta gör det betydligt svårare att bygga konstruktiva lösningar till det verkliga problemet med rasism, anser Ban Ki-Moon.

Många observatörer var upprörda efter talet. Utanför salen stod Nobelpristagaren Elie Wiesel och var röd av vrede.

– Detta var groteskt. Det är en skandal för FN. Ahmadinejad tog hela salen i besittning, slutade inte prata utan bara flinade och fortsatta att angripa Israel. FN borde aldrig ha låtit honom komma hit. Det är en skam för världsorganisationen, säger Elie Wiesel till SvD.

Juridikprofessorn Alan M. Dershowitz vid Harvard var lika kritisk.

– Europeiska länder som Sverige borde inte ha kommit till konferensen, som var dömd att misslyckas. Detta var ett kampanjtal, hopsnickrat för hemmapubliken för att vinna iranska valet i juni. Ahmadinejad är en usling, en dinosaurie, säger han till SvD.

Skådespelaren och människorättsaktivisten Jon Voight var också upprörd, och fräste att ”detta är ett fiasko för FN:s människorättsråd, en antirasist-konferens blev ett antisemitist-möte”.

Men president Ahmadinejad försvarade sig vid en tumultartad presskonferens.

– De som lämnade salen gjorde något mycket dåligt. Men det var en minoritet som gick, majoriteten satt kvar och lyssnade. Västländerna borde inte vara så arroganta och själviska, det är roten till dagens världsproblem. De borde lära sig att sitta kvar och lyssna även till sådant de inte håller med om, sade Ahmadinejad.

TT och SvD.se

Annons
Annons
X

Många delegater lämnade salen när Irans president Mahmoud Ahmadinejad attackerade Israel i sitt tal.

Foto: AP Bild 1 av 8

Många delegater lämnade salen när Irans president Mahmoud Ahmadinejad attackerade Israel i sitt tal.

Foto: REUTERS Bild 2 av 8

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon talar med konferensens ordförande Amos Wako under Ahmadinejads tal.

Foto: AP Bild 3 av 8

Här grips en man som utklädd till en clown kastar gummibollar på Irans president. Organisationen han tillhör kallar FN-konferensen för en cirkus eftersom de bjudit in presidenten.

Foto: AP Bild 4 av 8

Här grips en man som utklädd till en clown kastar gummibollar på Irans president. Organisationen han tillhör kallar FN-konferensen för en cirkus eftersom de bjudit in presidenten.

Foto: AP Bild 5 av 8

Elie Wiesel, mottagare av Nobels fredspris, var en av flera som protesterade mot Irans president på FN-konferensen.

Foto: AP Bild 6 av 8

Den amerikanske skådespelaren Jon Voight var röd om kinderna av upprördhet över talet när SvD:s utsände träffade honom på FN-konferensen.

Foto: AP Bild 7 av 8

En av flera som protesterade under talet.

Foto: AP Bild 8 av 8
Annons
X
Annons
X