Analys

Teresa Küchler:Delat Cypern får svårt leda EU

När Cypern i dag tar över EU:s ordförandeklubba så är huvuduppgifterna att tackla eurokrisen och att starta förhandlingarna om unionens långtidsbudget, som alltid betyder bråk om jordbruksstöden. Men ö-nationen har både pengatrubbel och obekvämt politiskt bagage, så förväntningarna på ordförandeskapet är låga.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Turkish Petroleum Company håller en ceremoni för att markera starten för olje- och gasletning i den turkcypriotiska, norra delen av ön i april i år. Cyperns konflikt med Turkiet är en ständig källa till irritation i Bryssel.

Foto: AP
Annons

BRYSSEL
Regeringen i Nicosia har bara pekat ut en egen, nationellt omhuldad fråga att lyfta fram under sitt halvår vid rodret: en så kallad maritim strategi för hela EU.

Den handlar om att skapa effektiva genomfartsleder till havs, att ta sig an miljöförstöringen längs kusterna och stoppa illegalt fiske. Även om varken siffror, summor eller datum ska spikas så kommer den cypriotiska regeringen troligtvis vid nyår kunna kalla strategin en politisk seger: det verkar otroligt att något land skulle vägra att skriva under en än så länge kravlös ambition om renare kuster och laglydiga fiskare.

Annons
Annons
Annons