Överklagan mot Muller och Saab-revisorer

Åklagarna överklagar två delar av den friande tingsrättsdomen om ekobrott i Saab Automobile. Det gäller dels åtalet mot Saabchefen Victor Muller om grovt svindleri, dels ett åtal mot två revisorer.

Under strecket
Publicerad

Saab Automobiles tidigare toppchefer Victor Muller och Jan Åke Jonsson friades, liksom de andra åtalade, i domen från Vänersborgs tingsrätt om misstänkta ekobrott i bilföretaget. Nu väljer åklagarna att överklaga på en åtalspunkt mot Muller, medan Jonsson inte längre misstänks för brott.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Annons

Beslutet från åklagarna på Ekobrottsmyndigheten innebär att de övriga fyra åtalade, bland dem Saabs tidigare vd Jan Åke Jonsson och den tidigare chefsjuristen Kristina Geers, nu är friade från misstankar om brott.

Åtalspunkten om grovt svindleri handlar om att Saabs ledning anses ha gett en förskönad och vilseledande bild av Saabs ekonomi, inte minst genom uttalanden till media. Åtalet riktades mot Muller, Jonsson och Geers, men efter den friande domen i Vänersborgs tingsrätt väljer åklagarna att gå vidare enbart mot Victor Muller.

Annons
Annons
Annons