Annons

Delade känslor det nya kittet för folksjälen

Ingos knock på Floyd Patterson följdes av ett helt folk och skapade på 50-talet en känsla av nationell gemenskap. I vår nya mediesituation är det snarare ­delade känslor än erfarenheter som skapar gemenskap.

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 1959 möttes svensken Ingemar Johansson och amerikanen Floyd Patterson i en boxningsmatch på Yankee Stadium i New York. Johansson vann på knockout i tredje ronden och svenska folket jublade. Matchen fick enorm uppmärksamhet och är numera – bland annat genom Lasse Hallströms film ”Mitt liv som hund” – del av det samtidshistoriska skeende som har kallats ”försvenskningen av Sverige”.

Hur det kommer sig att just den här händelsen ingår i nationsskapandets allmängods är inte lätt att veta. Johansson slog ur underläge, ingen trodde att han skulle ta hem segern: en vanlig grabb från Göteborg. Matchen sändes direkt, man var tvungen att lyssna via kortvåg, och det hela gick av stapeln mitt i natten. Evenemanget omges av ett nostalgiskt skimmer: gemyt och blågul glädje samt en sammansvetsad nation, där såväl ung som gammal mangrant slöt upp vid radioapparaterna.

Annons
Annons
Annons
Annons