”Delade föräldradagar löser inte pensionsgap”

KD-politikerna Hans Eklind och Désirée Pethrus.
KD-politikerna Hans Eklind och Désirée Pethrus. Foto: TT

Att tvångsdela föräldraledigheten leder inte till jämställda pensioner. Men det finns andra åtgärder vi kan vidta för att höja kvinnors pensioner, skriver Hans Eklind och Désirée Pethrus, KD.

Under strecket
Publicerad
Annons

Återkommande höjs röster från vänster och liberala feminister om att tvångsdela föräldraförsäkringen. Med en närmast besatthet ser de på föräldraförsäkringen som ett universalverktyg för att lösa jämställdheten. Analysen bygger på att rikspolitiker ser på varje förälders situation med lite klarare ögon och är därför bättre lämpade att bestämma om hur fördelningen av dagar under barnens första levnadsår ska se ut. Ett skäl till detta ingripande sätt att hantera vuxna människors beslut är att det skulle leda till högre inkomster för kvinnorna och jämställda pensioner. Att barnets bästa blir sekundärt bryr man sig föga om.

Den förre ansvarige ministern för frågorna, Annika Strandhäll (S), genomdrev under 2016 ytterligare steg mot tvångsdelad föräldra­försäkring. Skälet var bland annat att utjämna skillnaderna i pensionsinkomster. Andra socialdemokratiska, vänsterpartistiska och liberala politiker har använt samma argument i syfte att legitimera ökat politiskt bestämmande för föräldraledigheten.

Annons
Annons
Annons