Annons
X
Annons
X

Delade åsikter om skattehöjning

Majoriteten av SvD:s läsare som kommenterat förslaget om att höja skatten på alkoläsk ratar Thomas Östros utspel. ”Högre skatter kommer att leda till en höjning av smugglandet”, skriver Lasse. Samtidigt säger sig 63 procent vara för en höjd skatt enligt en läsarundersökning på SvD.se.

Det råder delade meningar bland SvD:s läsare. 63 procent av de som svarat på SvD:s läsarfråga vid klockan 16 var positiva till en höjning av skatten på alkoläsk. Samtidigt är merparten av de läsare som kommenterat förslaget kritiska till Thomas Östros (s) utspel i dagens SvD Politik Direkt.

”Ungdomsfyllan har inget med pris att göra. Problemet är grupptryck, kultur och beteende. Enda sättet att reducera ungdomsfyllan är ett starkare engagemang från vuxenvärlden. Avhjälpande, genom samtal, närvaro och att lära ut rätt sätt att förhålla sig till alkoholen. Direkt, genom att samhället ställer föräldrarna till svars för deras barns fylleri. Att höja skatten är som att dricka en kvarting för att döva smärtan. På kort sikt känns det bra, men när man vaknar upp, finns verkligheten kvar”, skriver Sigge.

Han får medhåll av Sten.

Annons
X

”En höjning av priset ändrar ingenting, förrutom möjligen att ungdomarna drar ner på findrickat, alternativt köper fulare sprit” skriver Sten.

Signaturen Gurka i burka vill se ökade polisinsatser istället för höjda skatter för att få unga att sluta dricka.

”Vill man få ungdomar att dricka mindre mängder alkohol bör man sänka priset på folköl, strunta i skatteförändringar på Systembolagets varor, göra rejäla tillslag (och spaning) på lastbilssäljande spritsmugglare och ha mer socialarbetare ute på stora fester. Ungdomar super - det kommer aldrig att ändras. Men man kan se till att de super mindre, men Östros förslag bidrar snarare till skadorna än tar bort dem.”

Men det finns även läsare som vill ha en skattehöjning.

”Höj skatten, kraftigt! Till Maria ungdom kommer de som är alkoholförgiftade, dom dricker naturligtvis inte alkoläsk annat än i början. Ungefär som de som tar överdos av läkemedel, man börjar i vanliga doser”, skriver Leo.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X