Att finansbranschen är i behov av totalrenovering är en åsikt som för bara tio år sedan sågs som extrem. I dag har kritiken flyttat in i Financial Times.
Att finansbranschen är i behov av totalrenovering är en åsikt som för bara tio år sedan sågs som extrem. I dag har kritiken flyttat in i Financial Times. Foto: Mark Lennihan/AP

Från rättshaverister till Financial Times

DEL 35 | Någon som tycker att finansbranschen verkar vara i behov av en totalrenovering? Det är en åsikt som för bara tio år sedan hade klassats som extrem. I dag har den flyttat in i de finaste av salonger.

Detta är kapitel 35 i Andreas Cervenkas nya bok, ungefärlig lästid 4,5 minuter.

Publicerad

”Det har faktiskt gått för långt.” Hans Lindberg, vd för Bankföreningen, tittade sammanbitet ut över åhörarna som samlats vid ett seminarium på SNS i Stockholm. Vad som fått bankernas chefslobbyist att se rött? Samhällets envisa försök att få bankerna att sköta sig, ta mindre risker och bidra mer till samhället i form av hårdare kapitalkrav och en ny skatt. Detta riskerar att sänka svensk ekonomi, varnade Hans Lindberg.

Här skulle vän av korrekta verklighetsbeskrivningar möjligen kunna invända att var det något som höll på att sänka Sverige 2008 var det bankernas vilda låneäventyr i Baltikum, men låt oss för enkelhetens skull bortse från det så länge.