X
Annons
X
Det tog inte lång tid för de svenska bankerna att komma på fötter efter finanskrisen. Men på hur pass egna ben står de egentligen?
Det tog inte lång tid för de svenska bankerna att komma på fötter efter finanskrisen. Men på hur pass egna ben står de egentligen? Foto: Linus Sundahl-Djerf

Ursäkta, kan vi få tillbaka våra miljarder?

Långläsning

DEL 28 | De svenska storbankerna levererar återigen rekordresultat och skryter om att de numera står starka på egna ben. Det borde därmed vara läge att återlämna en mycket generös gåva från svenska folket. Det här är kapitel 28 i Andreas Cervenkas nya bok, ungefärlig lästid 4,5 minuter.

Det tog inte lång tid för de svenska bankerna att komma på fötter efter finanskrisen. Rekordvinsterna har avlöst varandra. Men något annat repade sig om möjligt ännu snabbare: självförtroendet.

Det blev tydligt i en skrift som branschens lobbyorgan Bankföreningen skickade ut sommaren 2014. Den handlade om statens roll som garant för bankerna, det vill säga att skattebetalarna står för riskerna och pengarna om det går snett.

Det tog inte lång tid för de svenska bankerna att komma på fötter efter finanskrisen. Men på hur pass egna ben står de egentligen?

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 1 av 3

Lars Hörngren: ”Det kunde lika gärna ha stått 1 000 miljarder. Inga pengar behövde lånas upp. Det är bara en fråga om hur många nollor som tjänstemännen på Riksgälden slår in i datorsystemet när kontot skapas.”

Foto: Finansinspektionen/Anna Nildén Bild 2 av 3

Eftersom stabilitetsfonden har kredit hos Riksgälden kan de drygt 40 miljarderna snabbt bli betydligt mer vid en kris.

Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X