Kunskapen om hur pengar fungerar är väldigt grund, eller till och med icke-existerande, menar Michael Kumhof, forskare på Internationella valutafonden.
Kunskapen om hur pengar fungerar är väldigt grund, eller till och med icke-existerande, menar Michael Kumhof, forskare på Internationella valutafonden. Foto: Tomas Oneborg

Forskare: Politikerna förstår inte hur pengar fungerar

DEL 21 | Tycker du att det här med pengar och banker verkar krångligt? Du är i gott sällskap. Inte ens Nobelpristagare i ekonomi har full koll på läget, enligt Michael Kumhof, forskare på Internationella valutafonden IMF.

Det här är kapitel 21 av Andreas Cervenkas nya bok, ungefärlig lästid 3 minuter.

Uppdaterad
Publicerad

Hur stor är kunskapen hos politiker och beslutsfattare om hur pengar görs?

– Jag tror att den är väldigt grund och i vissa fall icke-existerande. Det är rätt intressant att se. Ekonomen Steve Keen, som jag anser vara en utmärkt tänkare, hade en debatt med ekonomen och Nobelpristagaren Paul Krugman som kan sägas representera mainstream. Om man läser vad Krugman skriver är det uppenbart att han inte vet vad han pratar om. Det är också vad man möter om man pratar med många akademiker. Problemet är att man inom det ekonomiska ämnet hur länge som helst har felutbildat människor om hur pengar skapas. De senaste 30 åren har det blivit värre, eftersom de makroekonomiska modellerna inte ens innehåller pengar längre. Folk tänker på banker som mellanhänder som det beskrivs i läroböckerna, men det är helt fel.