X
Annons
X
I Londons rymdskeppsliknande byggnad One Hyde Park kostar en lägenhet i genomsnitt 240 miljoner kronor.
I Londons rymdskeppsliknande byggnad One Hyde Park kostar en lägenhet i genomsnitt 240 miljoner kronor. Foto: IBL

Dödlig virusepidemi? Nej, kapitalism i full sving

Långläsning

DEL 19 | Glöm den översta procenten. För att förstå de skenande inkomstklyftorna och vad som har hänt med världsekonomin finns kanske mest att lära av de som är så förmögna att de får de rika att verka fattiga.

Det här är kapitel 19 av Andreas Cervenkas nya bok, ungefärlig lästid 4 minuter.

Spökstad. Ordet för tankarna till en höghuskyrkogård i Tjernobyls skugga eller en igenbommad förort till Detroit. Kvarteren som rullar förbi vårt bilfönster är dessa platsers exakta motsats: Kensington, Belgravia, Knightsbridge.

Fastighetsmarknaden här får hysterin i Stockholm att kännas lika oskuldsfull som en svartvit stumfilm. Lägenheterna kan kosta upp till 700 000 kronor. För en kvadratmeter. Ändå har denna plats något spöklikt över sig. Hus efter hus med släckta fönster och neddragna gardiner.

I Londons rymdskeppsliknande byggnad One Hyde Park kostar en lägenhet i genomsnitt 240 miljoner kronor.

Foto: IBL Bild 1 av 3

Rinat Akhmetov, en av de boende i One Hyde Park, har tjänat runt 100 miljarder på hemlandet Ukrainas privatiseringar. Funny money, som Londonborna kallar det.

Foto: Andrey Lukatsky/AP Bild 2 av 3

När privatplan i femhundramiljonersklassen blev lika vanliga bland miljardärer som Burberryjackor på Stureplan svarade saudiprinsen Al-Waleed bin Talal med att köpa en egen Airbus 380 komplett med ångbastu och garage.

Foto: Farah Abdi Warsameh/AP Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X