Annons
X
Annons
X

Överläkare fick mest av läkemedelsbolagen

Ett 40-tal personer, de flesta läkare, tog emot belopp på över 100 000 kronor från läkemedelsbolagen i fjol. Samtidigt visar SvD:s granskning att flera av dem offentligt har pratat positivt om läkemedel från bolag de fått pengar ifrån.

– Det är mycket pengar, men man får behålla sin integritet, säger Bo Ahrén, överläkare och vice rektor på Lunds universitet, som anlitats flera gånger av industrin.

Läkarna och läkemedelsindustrin
Bo Ahrén, överläkare och vice rektor vid Lunds universitet, är den som har tagit emot mest från olika läkemedelsföretag. I fjol fick han 357 000 kronor från tre olika företag.
Bo Ahrén, överläkare och vice rektor vid Lunds universitet, är den som har tagit emot mest från olika läkemedelsföretag. I fjol fick han 357 000 kronor från tre olika företag. Foto: Emil Langvad/TT

Läkemedelsindustrin är flitig i att knyta till sig hälso- och sjukvårdspersonal, knappt 44 miljoner kronor betalades förra året ut till personer i sektorn.

Av det 40-tal personer i toppen på den offentliga listan, som tog emot 100 000 kronor eller mer från industrin, är flera profilerade inom vård och forskning. De har synts i medier, skrivit i branschtidningar, hållit föreläsningar eller förekommit i intervjuer hos olika välgörenhetsorganisationer. De har ofta fått pengar från ett flertal olika bolag.

Den som fick ut mest pengar, av dem som öppet rapporterat sina namn till LIF, var överläkaren och professorn Bo Ahrén, vice rektor på Lunds universitet sedan 2015. Han har en månadslön på 105 000 kronor från lärosätet. I fjol fick han ut 357 000 kronor från tre olika läkemedelsföretag, Novo Nordisk, Eli Lilly och Novartis. Enligt honom själv är den större delen av betalningarna för olika föredrag.

Annons
X

– Jag tar inte fram läkemedel åt läkemedelsbolagen, jag beskriver forskning och kommer fram till att vissa hormoner har sådana effekter att blodsockret ska kunna gå ner. Man publicerar och företagen nappar och tar det till läkemedelsutveckling, då är inte jag med längre, säger Bo Ahrén.

Enligt Ahrén har han inte haft några uppdrag åt industrin sedan han blev vice rektor, han sitter dock i styrelsen för Novo Nordisk-fonden som han rapporterat som bisyssla.

Som expert har han förespråkat en del metoder och läkemedel framför andra. Expertisen har dock inte alltid stått oemotsagd. 2009 kritiserade två överläkare och en specialistläkare Ahrén då han förespråkat behandling av typ-2 diabetes och talat om ett genombrott med läkemedel som, enligt läkarna, inte var tillräckligt beprövade.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I en nätvideo publicerad av Lunds universitet i mars 2015 talar även Ahrén om fördelarna med så kallad DPP4-hämmare mot typ-2 diabetes, som även finns i läkemedel från läkemedelsbolaget Novartis. Bolaget betalade ut 287 000 kronor till Ahrén förra året.

  I videon sägs ingenting om Ahréns koppling till Novartis.

  – Det är mycket pengar, men man får behålla sin integritet. Jag pratar enbart som forskare. Jag har aldrig känt mig som en konsulent åt företagen, säger Bo Ahrén.

  Flera personer i den lista som SvD har granskat har talat öppet om läkemedel i till exempel media eller via andra publika kanaler, det är dock sällan det framgår att samma personer haft ekonomiska bindningar till läkemedelsindustrin.

  – I grunden så har man som patient all rätt att förvänta sig att om läkare skriver ut ett visst läkemedel, så gör läkaren det för att han eller hon tror att det kan hjälpa på bästa sätt. Det ska inte spela någon roll vem som har tillverkat medicinen, säger Mikael Sandlund, professor i psykiatri på Umeå universitet och ordförande i Etikdelegationen hos Svenska Läkaresällskapet.

  I april 2014 talade infektionsläkaren Martin Lagging, överläkare och docent på Göteborgs universitet, i media om ett kommande läkemedel mot hepatit C. I en intervju beskriver han sin frustration över landstingens budget som inte räcker till de dyrare medicinerna.

  ”Då ytterligare nya läkemedel kommer i höst och i början av nästa år hoppas vi att den fria konkurrensen leder till att kostnaderna minskar, men det är osäkert. Det kliar i fingrarna att på sikt få börja utrota sjukdomen”, sa Martin Lagging till Göteborgsposten i april 2014.

  Det då kommande läkemedlet Simeprevir nämns i samma artikel, ett läkemedel som säljs i dag av bolaget Medivir AB. Samma bolag betalade ett arvode på 41 595 kronor till Martin Lagging 2015. Totalt tog han emot 189 000 kronor från tre läkemedelsbolag. Martin Lagging har avböjt att kommentera uppgifterna.

  Annons

  Bo Ahrén, överläkare och vice rektor vid Lunds universitet, är den som har tagit emot mest från olika läkemedelsföretag. I fjol fick han 357 000 kronor från tre olika företag.

  Foto: Emil Langvad/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X