Mario Draghi var den enda som kunde få bukt med eurokrisen – med hjälp av sin elektroniska sedelpress.
Mario Draghi var den enda som kunde få bukt med eurokrisen – med hjälp av sin elektroniska sedelpress. Foto: Michel Probst/AP

Minsta motståndets politik

DEL 10. Svåra problem har sällan snabba och smärtfria lösningar. När det gäller världsekonomin fortsätter vi att hoppas på mirakelkurer.

Detta är kapitel 10 i Andreas Cervenkas nya bok, ungefärlig lästid 5 minuter.

Publicerad

Jobbigt nu och skönt sedan. Eller skönt nu men desto jobbigare senare. Se där en delikat avvägning som människan ofta ställs inför, oavsett om det handlar om att diska upp efter helgens skaldjursbuffé, avsluta en kärleksrelation med metamfetamin eller betala räkningar.

Detta gäller också den kniviga uppgiften att ta sig ur den kanske allvarligaste skuldkrisen i mänsklighetens historia. Den uppstod som ett resultat av valet mellan att betala lite nu eller mer senare. I västvärlden har svaret sedan decennier varit: senare, tack! Hypersnabb kredittillväxt har varit den accepterade metoden att bygga välstånd. Det har också gjort det möjligt för politiker att ställa ut generösa välfärdslöften och, när det inte räckte, göra alla medborgare till högbelånade pappersmiljonärer på stigande huspriser.