Annons

Historisk omställning av matvanorna i Sverige

85 procent av tillfrågade aktörer inom livsmedelsbranschen upplever ett proteinskifte som kommer att leda till att köttet får stå tillbaka för nya proteinkällor. När vår vilja att leva hälsosamt möter klimathotet blir följden en historisk omställning av matvanorna.

Publicerad
Proteinskiftet är här. Svenskarna väljer allt oftare bort kött och till förmån för alternativa proteinkällor.
Proteinskiftet är här. Svenskarna väljer allt oftare bort kött och till förmån för alternativa proteinkällor. Foto: Staffan Löwstedt

Det började bland kroppsbyggare på gymmet och tog sats i GI- och LCHF-trenderna som satte fokus på vådan med snabba kolhydrater.

Proteinskiftet är här. Svenskarna väljer allt oftare bort kött och till förmån för alternativa proteinkällor.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 4
Foto: Staffan Löwstedt Bild 2 av 4

Försäljningen av kvarg femdubblades 2012–2015.

Foto: TT Bild 3 av 4

Smörstekta syrsor – innehåller mycket protein.

Foto: Marcus Ericsson/TT Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons