Historisk omställning av matvanorna i Sverige

85 procent av tillfrågade aktörer inom livsmedelsbranschen upplever ett proteinskifte som kommer att leda till att köttet får stå tillbaka för nya proteinkällor. När vår vilja att leva hälsosamt möter klimathotet blir följden en historisk omställning av matvanorna.

Under strecket
Publicerad
Proteinskiftet är här. Svenskarna väljer allt oftare bort kött och till förmån för alternativa proteinkällor.

Proteinskiftet är här. Svenskarna väljer allt oftare bort kött och till förmån för alternativa proteinkällor.

Foto: Staffan Löwstedt
Staffan Löwstedt
Foto: Staffan Löwstedt
Försäljningen av kvarg femdubblades 2012–2015.

Försäljningen av kvarg femdubblades 2012–2015.

Foto: TT
Smörstekta syrsor – innehåller mycket protein.

Smörstekta syrsor – innehåller mycket protein.

Foto: Marcus Ericsson/TT
Annons

Det började bland kroppsbyggare på gymmet och tog sats i GI- och LCHF-trenderna som satte fokus på vådan med snabba kolhydrater.

I dag har proteintrenden normaliserats och blivit en sorts folklig LCHP-diet, low carb high protein. Genombrottet skedde i mejerihyllorna där ensamma burkar med kesella plötsligt fick nya utmanare. Från 2012 och tre år framåt femdubblades försäljningen av kvarg.

Annons
Annons
Annons