Annons
X
Annons
X

Dejtingsajt lockar med otrohet

En nystartad dejtingsajt har otrohet som sin specialitet, med budskapet att hemliga drömmar kan förverkligas. Hela affärsidén är en människosyn där egoism står i centrum, men detta synsätt är dömt att misslyckas, skriver Helena Soto, kristen civilekonom och förläggare.

En nystartad dejtingsajt gör oförskräckt reklam i svenska medier och i tunnelbanan. Affärsidén går ut på att sammanföra gifta och samboende personer som önskar ha en hemlig affär med varandra. Orden är förföriska och bilderna är lockande. ”Du kanske söker efter någon i din egen stad att träffa på en fast tidspunkt i veckan? Eller varför inte ha en hemlig affär utanför landsgränsen? Du vet inte vad du går miste om i livet utan att prova på. Så varför inte möta dem nu? Kom ihåg, livet är kort.”

Sedan jag själv undersökt saken och fått bekräftat att det inte är ett för tidigt aprilskämt undrar jag: Var är alla reaktioner? Varför reagerar inte svenska medier? Varför är det så tyst i bloggosfären? Varför vaknar inte våra svenska kyrkor och protesterar? Av rädsla för att verka omoderna? Av rädsla för att möta motstånd?

Vd:n för företaget verkar ha ett återkommande favoritargument – att många gifta redan idag är otrogna och att denna sajt endast gör det enklare för dem att göra vad de redan gör. Detta argument är den råa och kyliga kapitalistens ständiga försvar. ”Jag ger endast marknaden det marknaden vill ha.” Kan vi med samma argumentation sova gott på nätterna och försvara försäljning av kärnvapen till instabila stater? Hallickens förmedling av förtryckta och utnyttjade kvinnors kroppar? Miljöfarliga produkter som fråntar våra barn möjligheten att växa upp i en ren och hållbar värld?

Annons
X

”Som man sår får man skörda”, brukar man säga. Och jag undrar vad grundarna bakom sajten gör den dag deras egen dotter kommer hem och berättar att hennes sambo/man bedragit henne. Många är de som hävdar att det inte finns någon absolut moral eller sanning – men få är de som accepterar konsekvenserna den dag deras omoral och själviskhet drabbar dem själva eller deras barn.

Mitt hjärta och mitt intellekt förfäras när jag inser att affärsidén för denna dejtingsajt är den logiska konsekvensen av en lika delar humanistisk, darwinistisk och liberal människosyn, där människans ego och frihet står i centrum. En värdegrund som endast bygger på människan själv, på hennes lust och egennytta, är dömd att misslyckas. En liknelse kan hjälpa oss att förstå paradoxen: Man kan inte säga till en överviktig människa att äta det hon själv känner för så länge hon inte medvetet skadar andra – det är då mycket troligt att hon kommer att äta för mycket och ta kål på sig själv (och endast en hjärtlös och amoralisk person skulle förbli likgiltig inför detta). Inte heller kan man säga till en sjuk värld och en vilsen människa att göra det hon själv känner för – hon kommer då obevekligen förr eller senare att gå fel.

Sverige och den kapitalistiska och liberala västvärlden är i behov av en hållbar värdegrund – och läget är akut. Vi behöver samlas och föra en levande debatt om sanning, om vår världsbild och människosyn och detta behöver ske innan vi helt tappar kontakten med oss själva, med våra hjärtan och med vår gudagivna moral och etik.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tillåt mig allra ödmjukast att citera Böckernas Bok: ”Rättvisan trängs tillbaka, rättfärdigheten står långt borta, ja, sanningen vacklar på torget, det som är rätt kan inte komma fram. Sanningen har försvunnit…” Detta är en beskrivning av ett kyligt och amoraliskt land som kompromissat med sanningen, förnuftet och rättskänslan och som lämnat över makten till den starkaste och mest pr-skickliga affärsmannen, en värld där åtminstone inte jag vill att mina barn ska leva. Det värsta är egentligen inte att kejsaren i en sådan värld är naken, det allra farligaste med en sådan värld är att undersåtarna i det kungariket är blinda.

  HELENA SOTO

  kristen civilekonom och förläggare

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X