Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Dejtingexperten: ”Det är ingen riktig dejt om barnen är med”

Dejtingexperten Vivianne Treschow om att dejta i en relation och att hitta tid till varandra när man har småbarn.

Text: Vivianne Treschow - 7 september 2018
Annons

Hej Vivianne,
Jag har varit tillsammans med min sambo i tre år och skulle behöva lite tips på hur vi kan dejta varandra?
/ Veronica

Hej Veronica,

Bra och viktig fråga.

Att dejta varandra i sin befintliga relation är en av huvudnycklarna till en lycklig relation som håller i längden. Vi behöver alla bli sedda, känna oss uppskattade och skratta ihop. Att dejta varandra bidrar till just det och stärker även det fysiska bandet. Vi ska uppvakta varandra och det blir bara viktigare med tiden då nykärheten lägger sig och vardagen kommer in i bilden.

Det behöver inte ta mycket tid eller vara ett stort projekt. Lägg bort mobilerna, stäng av tv och dator och fokusera verkligen på varandra en halvtimme eller timme. Prata, ta ett bad ihop, spela ett spel, eller ät en bit mat tillsammans. Kanske tända lite ljus och sätta på musik.

De små gesterna i vardagen är nästan viktigast tycker jag. Skicka fina sms till varandra som får en att le och längta, skriv lappar till varandra hemma, ge komplimanger. Uppvaktning i vardagen är guld värd och gör livet lite roligare och oss gladare.

Annons
Annons

Njut av alla anledningar som gjorde att ni föll för varandra till att börja med och håll igång nyfikenheten. Ha det så kul med din sambo!

Hej Vivianne,

Jag och min man har en 8 månader gammal bebis och vi har inte haft tid eller ork att fokusera på vår relation sen vi fick henne. Hur kommer vi igång att börja dejta igen?
Mvh/ Anna

Hej Anna,

Det där med barn är underbart men klart påfrestande på relationen, framförallt när de är riktigt små. Man är föräldrar men även människor och i ditt fall också ett par. Behoven som man hade innan försvinner inte bara för att man har blivit förälder. De förändras kanske och får mindre utrymme men blir just därför extra viktiga att tillfredsställa.

Mitt tips är att plocka upp där ni slutade. Har ni svårt att få barnvakt så satsa på att dejta varandra hemma. Man behöver oftast mindre tid och är mer effektiv som nybliven förälder just för att man inte orkar så mycket. Ni behöver inte sätta av en hel kväll, en timme räcker. Är ni trötta, kasta in två färdiga rätter in i micron, men skapa lite stämning. Röj undan det värsta, tänd ljus och sätt på musik. Ni ska känna skillnad, att ni har ansträngt er.

Det är viktigt att då och då lämna hemmet och barnbubblan. Försök skaffa barnvakt någon gång i månaden och ta er ut tillsammans. Jag har en regel och det är att inga barn får vara med när man ska ut på dejt. Då är det ingen riktig dejt. Det är möjligt att fokusera på varandra om barnen är med. Om ni inte hittar någon barnvakt kan ni vänta på att barnen somnar.

Det är föräldrarna och deras relation som är basen i familjen och det gäller att vårda och ta hand om båda. En relation förväntas bara funka när man skaffar barn när det egentligen enligt mig är tvärtom. Det är då den behöver mer stöd och fokus. Inte i kvantitet men i kvalitet.

Ha det så kul och njut av varandra!

Annons