Annons

Kväll i paradiset & Välkommen hemDeckartufft hårdkokt men ändå så sårbart

Lucia Berlin (1936–2004) föddes i Juneau, Alaska. Under sin livstid skrev hon totalt 77 noveller. Samlingen ”Handbok för städerskor” kom ut på svenska 2016.
Lucia Berlin (1936–2004) föddes i Juneau, Alaska. Under sin livstid skrev hon totalt 77 noveller. Samlingen ”Handbok för städerskor” kom ut på svenska 2016. Foto: Buddy Berlin

Med den postumt utgivna samlingen ”Handbok för städerskor” slog Lucia Berlin ner som en bomb i litteraturvärlden. Nu har en ny volym med övriga noveller getts ut. Ljuvligt sorgliga, tycker SvD:s recensent.

Under strecket
Publicerad

Majoriteten av Lucia Berlins noveller finns samlade i de tre volymerna ”Homesick” (1991), ”So Long” (1993) och ”Where I Live Now” (1999). ”Homesick” belönades med American Book Award 1991.

Bild 1 av 1

Den där debatten om autofiktion och hur mycket det är fint eller fult att hitta på när man skriver litteratur, den känns alldeles knasig när man läser Lucia Berlin. I alla fall när man i den amerikanska novellistens nya volym – som nu har kommit ut på svenska – får tillgång till både hennes prosa och glimtar ur hennes biografi. För där finns de överallt: identiska händelser, platser och skeenden i liv och i dikt. Samma människor som gör samma saker med samma konsekvenser. Skillnaderna finns bara i hur det berättas. Men i detta hur ligger just det som gör det till litteratur. Till gestaltat liv, vilket aldrig är bara liv utan konst, bra eller dålig.

I Lucia Berlins fall är det nästan alltid bra. Osentimentalt, ibland snudd på kyligt berättade utsnitt ur stökiga livsöden som plockas ned till krass begriplighet. Ett avklarnat språk som också mitt i en nästan deckartuff hårdkokthet kan öppna en sårbarhetslucka mot bråddjupen.

Annons
Annons
Annons