Annons

OdenplanDebutroman med sällsam språklig spänst

Daniel Gustafsson (född 1972) är översättare från engelska och ungerska. ”Odenplan” är hans första roman.
Daniel Gustafsson (född 1972) är översättare från engelska och ungerska. ”Odenplan” är hans första roman. Foto: Anna Lindberg

”Odenplan” har en hypnotisk och drömlik kvalitet. Det skriver Ulf Karl Olov Nilsson om denna stilsäkra debutroman i centraleuropeisk tradition, om en far som aldrig tycks komma fram till sin sons fritidsgård.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

Det börjar så här: en man vaknar bredvid sin sovande sjuårige son, han får syn på ett ärr på sin egen lillfingerknoge och minns hur oförklarligt hårt han en gång slagit handen i soffbordet och skrämt gossen. Och det slutar i samma förtätning av faderlig ömhet och skuldkänsla: rejält försenad hämtar mannen pojken på fritids, de kramas och gråter och när pojken gäspar smittar det av sig och mannen gäspar också. Mellan dessa scener vecklar den namnlöse huvudpersonens liv ut sig i en trehundra sidor slingrande roman. Vi förstår att han är frånskild, att hans familj härstammar från Ungern, att han arbetat som någon form av kulturbiståndsarbetare i Kosovo men numera är sjukskriven och utbränd och ganska alkoholiserad; men framför allt är han ofantligt ensam och i högsta grad på fallrepet.

Med ett ben ännu i den bildade medelklassens rutiner och det andra i annalkande sjukdom och planlös misär irrar mannen genom kvarteren runt Odenplan. Han iakttar en kvinna med näsblod, en åldring med rullator och en död mus. Han gör en ultraljudundersökning av magen, bläddrar håglöst i böcker på biblioteket, spionerar på en nedgången man som förmodligen är hans gamla excentriske studiekamrat, kliver oförsiktigt eller måhända suicidalt ut i gatan och är en hårsmån från att bli överkörd, men blir räddad av en yngling. Han begrundar skyltningen på Systembolaget samt vantars och trosors textila produktionskedjor och blir till sist misstänkt för inbrott av en nitisk väktare. Och hela tiden minns han: episoder från sin tid som hjälparbetare i Pristina, första mötet med kvinnan som blev mor till hans son, sonens simlektioner, familjens besök i farfaderns dammiga hemby.

Annons
Annons
Annons