X
Annons
X
Recension

De tyngdlösa Debutroman imponerar med sin smarta elegans

Mexikofödda Valeria Luisellis debutroman bränner till och berör. Ändå känner Kristina Sandberg viss distans och upplever ett kanske alltför stort beroende av manliga litterära förebilder.

Valeria Luiselli, född 1983 i Mexico City, gör stor karriär på den amerikanska litteraturscenen. Hon medverkar i tidskrifter som The New Yorker och Granta. Nyligen blev hon tillfrågad om att sitta i juryn för USA:s nationella litteraturpris. Foto: Diego Berruecos
Läs mer om Vårens böcker 2018

"En kompakt, porös roman. Som ett spädbarnshjärta." Det är vad berättarjaget i mexikanska Valeria Luisellis "De tyngdlösa" håller på att skriva. Hon är en nybliven tvåbarnsmamma som bor med sin familj i Mexiko City. I romanens inledning påbörjar hon en text om sitt betydligt friare singelliv som ung lektör och översättare i New York, något som tycks oroa hennes man, arkitekten.

De syresätts båda av sina arbeten, men har svårt att få luft i familjelivet med små barn. Och snart förstår man att jaget inte ens lämnar den nuvarande bostaden för att köpa hämtmat – hon är instängd i hemmet, likt den Emily Dickinson det också blinkas till i romanen. Men hon är rörlig både i tid, rum och gestalt i sitt skrivande.

Valeria Luiselli, född 1983 i Mexico City, gör stor karriär på den amerikanska litteraturscenen. Hon medverkar i tidskrifter som The New Yorker och Granta. Nyligen blev hon tillfrågad om att sitta i juryn för USA:s nationella litteraturpris.

Foto: Diego Berruecos Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X