X
Annons
X
Recension

Inbrott i skolan! Debuterande Lena Lilleste ger mersmak

I Lena Lillestes debutbok, Inbrott i skolan!, är Tommy tolv år och hans mamma tycks ordentligt psykiskt utmattad. Mammans problem gör Tommy stingslig, osympatisk och osäker. De utbrända mödrarna förekommer allt oftare i barn- och ungdomslitteraturen, men man kan fråga sig varför inte utmattningsdeprimerade fäder skildras lika ofta. Vid sidan om Lillestes bok kan nämnas två helt nyutkomna böcker där mödrar lider av utbrändhet; Pija Lindenbaums ”När Åkes mamma glömde bort” och Mary Hoffmans ”Blommornas stad”.
Tommys kamrat, Flisen, stjäl klassens klasskassa och då de båda en natt ska lägga tillbaka kuvertet med pengarna i klassrummet blir de vittnen till ett inbrott i skolans datasal. De får för sig att deras klassföreståndare och deras lärare i matematik är inblandade i inbrottet. Genom klassisk barndeckarverksamhet, à la Kalle Blomkvist, löser de fallet.

Tommys
mamma tillfrisknar sakta men säkert och även Tommy förändras till en säkrare och mer sympatisk pojke. Författaren använder genrens alla traditionella ingredienser, men hon förankrar dem i dagsaktuell problematik och miljö med ett gott språk. Det finns en god potential i hennes sätt att skriva och det finns all anledning att hålla ögonen öppna efter Lillestes nästa bok i serien. Lilleste har arbetat som lärare och är född 1967.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X