Annons
Recension

FältöverstenDebutant med ett ärende

MOBBNING Engagemanget i Jonas Malmborgs klasskildring är samtidigt bokens styrka och dess krokben. Han visar dock att han kan förmedla ett budskap utan att ta till pekpinnen.

Publicerad

Kvarteret Fältöversten på Östermalm var länge en mer eller mindre övergiven industritomt omgiven av ett skrangligt plank och fylld av diverse skjul, vedtravar och mindre verkstäder. Men i början på 70-talet inleddes ett storslaget socialt experiment. Ett kombinerat köpcentrum, servicecentrum och bostadsområde uppfördes på platsen, där människor från alla samhällsklasser, åldrar och bakgrunder skulle få tillgång till allt som det moderna livet hade att erbjuda. En drivande tanke från samhällsplanerarnas sida var också att blanda upp den homogena och välbeställda befolkningen på Östermalm och bryta den boendesegregering som alltmer börjat ses som ett problem.

Jonas Malmborgs debutroman ”Fältöversten” utspelar sig under andra halvan av 80-talet och berättar om den allt annat än ljusa verklighet som blev resultatet av stadsplanerarnas utopiska drömmar. Den handlar om en grupp tonåringar från ”Fältan” och andra kvarter runt Karlaplan i Stockholm.

Annons
Annons
Annons