Annons

Debutant 2020: "Djuren är inte våra råvaror"

Som veterinär ville hon värna om de mest utsatta djuren. Men jobbet på ett slakteri där tusentals grisar avlivades varje dag var svårare än Lina Gustafsson hade kunnat föreställa sig. I sin debutbok beskriver hon hur köttindustrins villkor omöjliggör en värdig behandling av djuren.

Under strecket
Sara Ullberg / TT
Publicerad

Lina Gustafssons debutbok "Rapport från ett slakteri" utgår från hennes egna erfarenheter av att som veterinär arbeta på ett slakteri där tusentals grisar avlivas varje dag.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 4

Lina Gustafsson debuterar i vår med boken "Rapport från ett slakteri" som utgår från den tid då hon vikarierade som veterinär på ett slakteri.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 2 av 4

Lina Gustafsson hoppas att hennes bok ska orsaka en diskussion om hur vi behandlar grisar och andra djur som går till slakt i köttproduktionen.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 3 av 4

Lina Gustafsson planerade inte att skriva en bok när hon började som veterinär på slakteriet. "Rapport från ett slakteri" växte fram ur ett slags nödvändighet.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 4 av 4

Dag två av Lina Gustafssons vikariat på slakteriet skriver hon i sin mobil ned det som står på displayen i slakthallen. "Klockan är 08:20. Antal slaktade: 512. Dagens prognos: 3 100".

Det är tre månader kvar till jul. Hennes närvaro ska säkerställa att omkring 180 000 grisar slaktas före den 24 december. Efter arbetsdagens slut listar hon de djur hon mött: hostande grisar, svansbitna grisar, haltande grisar, grisar med inflammationer, bölder och cancer.

Annons
Annons
Annons