Annons

Debutant 2019: Pappan, mordet och missbruket

"Jag ångrar av hela mitt hjärta det där jag kanske gjort" är titeln på Eric Roséns debutbok. Det är en berättelse om hans pappa som dömdes till åtta års fängelse för ett mord han inte mindes att han begått.
"Jag ångrar av hela mitt hjärta det där jag kanske gjort" är titeln på Eric Roséns debutbok. Det är en berättelse om hans pappa som dömdes till åtta års fängelse för ett mord han inte mindes att han begått. Foto: Claudio Bresciani/TT

1998 döms hans pappa till fängelse för ett mord han inte minns att han begått. Eric Roséns debutbok är en berättelse om missbruk, fängelsestraff och ansvar – men också en kärleksförklaring till mannen som i medierna kallades för "62-åringen".

Sara Ullberg / TT
Publicerad

Mamma ser till att sönerna går upp i tid på morgonen och borstar tänderna på kvällen. Pappa köper läsk och lär dem spela biljard.

"Mamma tröstar mig när jag är ledsen. Det skulle pappa också göra om han kunde, men han är aldrig där när det händer", skriver Eric Rosén i "Jag ångrar av hela mitt hjärta det där jag kanske gjort".

Eric Rosén har länge velat skriva en bok om sin pappa. Under en period upplevde han att alla som deltog i den politiska debatten och skrev från vänster avfärdades som "Södermalms-medelklass utan livserfarenhet". "Men den uppfattningen är falsk, både vad gäller mig och många andra", konstaterar han.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 3

"Jag tycker att det är viktigt att få med betydligt fler nyanser av de människor som vi hör talas om i nyhetsrapporteringen om brott. De swischar oftast förbi som en 63-åring eller en 55-åring, och blir ganska identitetslösa" säger Eric Rosén.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 2 av 3

"Jag har vuxit upp med så många som har frånvarande fäder, som inte har träffat sina föräldrar över huvud taget, eller haft en dålig relation till dem. Därför har det blivit uppenbart för mig att det finns någonting fantastiskt, som jag inte skulle vilja vara utan, i att jag trots allt aldrig har känt mig oälskad", säger Eric Rosén.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons