Annons
X
Annons
X

”Debatten var högljudd och infekterad”

Det var en av förra årets mest intensiva politiska diskussioner. Anklagelserna haglade och positionerna var länge låsta innan en kompromiss kunde nås efter en lång nattmangling. I samband med att EU:s telekompaket nu ska införas i Sverige ger infrastrukturminister Åsa Torstensson sin syn på alla turer i Bryssel och Strasbourg.

ÅSA TORSTENSSON OM FÖRHANDLINGARNA OM TELEKOMPAKETET

6 maj 2009. Europaparlamentet har session i Strasbourg och på dagordningen står ett av de mest debatterade och kritiserade förslagen på senare år. Det är dags för parlamentarikerna att säga ja eller nej till telekompaketet – ett paket med flera förslag som ska reformera den europeiska telekommarknaden.

På pappret låter det okontroversiellt, kanske till och med ointressant för alla utan specialintresse för telekomfrågor. Men bland förslagen finns skrivningar som motståndarna anser hotar ett fritt internet.

Samtidigt ser de en chans att i telekompaketet få in krav på att ingen ska kunna stängas av från nätet utan att först få frågan prövad i domstol – ett krav som specifikt riktas mot Frankrike som just hade infört en lag som gör det möjligt att stänga av misstänkta fildelare från nätet.

Annons
X

Det är alltså bäddat för strid. Trots det räknar de flesta med ett ja, men när omröstningen väl är över är det motståndarna som jublar högst

Efter
röstningstekniska manövrer och en plötslig tvärvändning av den liberala gruppen valde parlamentet att blockera paketet och skicka tillbaka det till EU-kommissionen.

För att förstå hur infekterad debatten var räcker det med att titta på
pressmeddelandet från Tjeckien, som vid tiden för omröstningen var EU:s ordförandeland. ”Parlamentet har tagit frågan som gisslan”, skriver en irriterad tjeckisk regering och fortsätter med att anklaga motståndarna för att ”paralysera” nödvändiga reformer.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det som skulle bli en framgång för tjeckerna blev istället ett bakslag och frågan hamnade nu hos den svenska regeringen, som under hösten 2009 var ordförandeland i EU.

  Därmed fick infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) en av EU:s hetaste potatisar i sitt knä när hon fick ansvar för den förlikningsprocess som drog igång.

  – Alla ”gratulerade” mig på ett ironiskt sätt. De sade att nu skulle jag få flytta till Bryssel, så mycket tid skulle den här förlikningen ta, säger hon i en intervju med SvD.se.

  Idag ser Åsa Torstensson telekompaketet som en av den gångna mandatperiodens viktigaste frågor. Under hösten 2009 satt parlamentet, ministerrådet och kommissionen i intensiva diskussioner för att få en ny kompromiss i hamn. Samtidigt rasade en kritikerstorm mot bland annat det svenska ordförandeskapet.

  – Det var en lång och seg process, som var väldigt infekterad och högljudd. Det gjorde att det inte gick att hitta en samtalston som beskrev vikten av telekompaketets genomförande, säger Åsa Torstensson idag.

  I centrum för diskussionerna stod det så kallade ändringsförslag 138, eller kort och gott 138:an, om just domstolsprövning vid avstängning av internetanvändare.

  På andra sidan stod ministerrådet, där Åsa Torstensson flera gånger påpekade att en sådan skrivning var omöjlig. Ett skäl var att operatörerna därmed inte skulle kunna stänga av kunder som inte betalade räkningar, menade Näringsdepartementet.

  – Jag stod bakom andemeningen i det kritikerna ville, men det fungerade inte med EG-rätten eller med nationell lagstiftning. Vi har både avtalsfrihet och en grundlag att ta hänsyn till, men det lyssnade man inte på.

  – Den debatten tog väldigt mycket kraft. Vändningen kom när parlamentet lät sin jurister titta på det och svaret blev att det var ett tveksamt förslag, säger Åsa Torstensson.

  Sent på natten mot den femte november – klockan hade passerat midnatt – kom så den tillsatta förlikningskommitén överens om en kompromiss.

  I den står det att ”ett föregående, rättvist och opartiskt förfarande” och en ”effektiv och snabb domstolsprövning” ska garanteras när medlemsstaterna vidtar åtgärder mot nätanvändare. Däremot kan operatörerna fortfarande stänga av personer som inte betalar sin räkning.

  – Jag var ytterst ansvarig för att ro ihop det här, och jag ville verligen ro ihop det. Vi hade den här möjligheten, vilket gör att jag trots alla påhopp, det ena mer infekterat än det andra, själv inte tog till de mest högljudda tonlägena. Det är inte mitt arbetssätt.

  – Den natten vi höll på handlade det mer om att i tillit till varandra hitta rätt formuleringar. Alla parter ville nå resultet, säger Åsa Torstensson.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X