Annons
X
Annons
X

Debatten som skakar Europa

Tyskland skakas av en het integrationsdebatt som ekar genom Europa. Nästan var femte väljare i Tyskland skulle idag rösta på ett parti lett av Thilo Sarrazin som hävdar att landets kollektiva intelligens sjunker i takt med invandringen – främst från muslimska länder.

För det etablerade Tyskland har den 65-årige före detta finanssenatorn i Berlin och avgående medlemmen i ledningen för tyska centralbanken Bundesbank blivit ett rött skynke.

– Han skadar Tysklands anseende, kritiserade häromdagen förbundskansler Angela Merkel och brännmärkte Sarrazins omstridda teser som ”absurda” och nedsättande för enskilda folkgrupper.

Helt annan är stämningen ute i landet. I bokaffärerna är Sarrazins bok redan slutsåld. ”Tyskland avskaffar sig självt” – enligt författaren på grund av den misslyckade integrationen och invandrarnas höga födelsetal – toppar försäljningslistan på tyska Amazon och ligger på plats ett på Spiegels läsarlista.

Annons
X

Biljetter till Sarrazins uppläsningar går inte att längre att få, trots att arrangörerna överallt byter till större lokaler. Samtidigt förbereder sig polisen på demonstrationer av vänstergrupper och invandrarorganisationer och har gett Sarrazin personskydd efter mordhot på webben.

I Tysklands största tidning Bild, som är känd för att ha sina känslospröt djupt nere i den tyska folksjälen, rasar debatten om Sarrazin under rubriken ”Inget talförbud”. Sarrazin framstår här som en obekväm sanningssägare som den politiska eliten försöker sätter munkavle på.

– Ord som dessa måste det vara tillåtet att uttala, manar tidningen och nämner som exempel: ”Inte vi som måste anpassa oss till utlänningarna utan tvärtom” och ”Allt för många utländska ungdomar är kriminella.”

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Bild har vädjat till de över 12 miljoner läsarna att skicka ett brev till förbundspresident Christian Wulff som under veckan skulle avgöra om Sarrazin ska sparkas från Bundesbank. Nu slapp han att fatta beslutet, Sarrazin meddelade själv sent i torsdags att han avgår.

  I samma tidning radas det under rubriken ”Absurdistan” upp exempel på vad som beskrivs som en komplett misslyckad invandringspolitik: knarkkungen Mahmud U som kör lyxbilar, dricker champagne och inkasserar barnbidrag för tio barn. Eller invandrare som döper sina barn till Jihad (heligt krig).

  Men debatten förs också i landets mest tongivande medier. I Der Spiegel skriver redaktören Matthias Matussek att Sarrazin har blivit en symbol för väljarnas protest mot det politiskt korrekta konsensussamhället.

  –Det är människor som inte vill se medeltiden komma tillbaka. Som har tröttnat på att läsa om hedersmord och mordhot mot karikatyrtecknare eller inte vill att det på skolgårdar ropas ”Du kristen” som ett skällsord, skrev han nyligen i en kommentar som inom loppet av några få timmar hade funnit en kvarts miljon läsare på webben.

  I en färsk enkät uppger 18 procent av de tillfrågade att det skulle rösta på ett parti med Sarrazin i spetsen. I en mätning av Forsa uppger 70 procent att de delar Sarrazins teser (se faktarutan) delvis eller fullt ut medan 22 procent betraktar dem som oacceptabla.

  – Man får dock inte tro att det rör sig om en realistisk väljarpotential, påpekar Forsachefen Manfred Güllner.

  –Däremot är det en klar indikator på oro och missnöje i befolkningen.

  Störst är missnöjet enligt Güllner bland löntagare och sämre ställda delar av samhället, grupper som dagligen konfronteras med migrationens avigsidor medan akademiker och höginkomsttagare njuter av multikulturell mångfald när det passar.

  För socialdemokraterna SPD har debatten om Sarrazin bidragit till ett fall i opinionsmätningarna på två procentenheter till bara 25 procent. Att Sarrazin som är trogen SPD-medlem ska tvingas lämna partiet – enligt partiledningen är hans inställning inte förenligt med socialdemokratiska värderingar – upprör allt fler väljare.

  – Väljarna har en känsla av att en kritiker ska tystas ner, konstaterar partiforskaren Oskar Niedermayer från Freie Universität i Berlin och fastslår att SPD drar sig för en obekväm debatt om invandringspolitiken.

  Faktum är att socialdemokratiska lokalpolitiker som Heinz Buschowsky, borgmästare i Berlins problemdistrikt Neukölln med 90000 migranter, tillhör en minoritet i partiet. Till dennes mer omstridda förslag hör obligatoriskt dagis från och med ett års ålder eftersom föräldrar ofta struntar i sina barn.

  –Barn som vi inte tar hand om idag är morgondagens samhällsproblem. Klart står att den som inte är integrerad blir en börda för samhället oavsett om det är i bidragssystemet eller i straffvården, säger den obekväme socialdemokraten.

  Stämningarna som nu sköljer fram genom Tyskland ingår i en migrationsdebatt som skakar praktiskt taget hela Europa. I Frankrike är det romerna som nu står i skottgluggen, precis som i Italien där romska läger rivs och där politiker predikar hat mot folkgruppen.

  I Nederländerna där en hätsk invandringsdebatt startade för snart tio år sedan har den islamfientlige Geert Wilders fått en nyckelposition i parlamentet och en vågmästarroll i de pågående regeringsförhandlingarna.

  I Ungern ryckte i april det romfientliga partiet Jobbik in i parlamentet med nästan 17 procent. Samtidigt pågår runt om i Europa kampanjer mot minaretbyggen och för burkaförbud – allt medan ekonomer pekar på att ett grånande Europa behöver ökad invandring.

  –Från och med 2015 förlorar den tyska ekonomin varje år 250000 sysselsatta, varnar chefen för konjunkturinstitutet DIW Klaus Zimmermann och efterlyser en invandring på 500000 människor årligen.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X