Debatten om vapenexporten får inte försvinna med Tolgfors

Debatten skyndar lätt vidare till nya områden när en ansvarig politiker väl har gått. Men när det gäller Saudiaffären finns det goda skäl att inte låta diskussionen dö ut direkt. Det skriver Jonatan Macznik och Joakim Rönnbäck, Liberala ungdomsförbundet.

Under strecket
Publicerad
Annons

I kölvattnet efter Sten Tolgfors avgång får vi inte låta diskussionen om den svenska vapenexporten sopas under mattan. Det är inte Tolgfors som byggt upp den omfattande svenska vapenexport vi har i dag – han har bara förvaltat den. Sveriges befolkning förtjänar att få klarhet, till vem och varför exporterar vi?

Att Sten Tolgfors avgick under onsdagen är i grunden bra för regeringens trovärdighet. Det är inte i linje med Sveriges roll som en röst för mänskliga rättigheter och demokrati att en försvarsminister i det längsta mörklägger sanningen kring vapenaffärer med en ökänd diktatur. Saudiarabien har exempelvis inte dragit sig för att använda vapenmakt för att kväsa folkliga protester i grannlandet Bahrain. Det borde vara självklart att den svenska staten till följd av befintliga regelverk, liksom grundläggande värderingar, bör avstå från att möjliggöra den typen av vapenhandel.

Annons
Annons
Annons