Annons

Debatt utan Löfven går ut över riksdagen

Socialdemokraternas partiledare kan inte delta i riksdagens partiledardebatter. Riksdagen bör vara den centrala debattarenan, och för att göra det möjligt för en partiledare utan riksdagsplats att delta behövs inte några alltför ingripande ändringar i riksdagsordningen, skriver Magnus Isberg, docent i statsvetenskap.

Publicerad

Förra onsdagen var det partiledardebatt i riksdagen. Men det största oppositionspartiet representerades inte av sin partiledare utan av sin gruppledare (= ledare för partiets grupp av riksdagsledamöter). Sedan i vintras har Socialdemokraterna en partiledare som inte sitter i riksdagen. Någon möjlighet att ändra på detta förhållande under pågående mandatperiod finns inte. Först genom valet 2014 kan Stefan Löfven erövra en plats i riksdagen. Det återstår alltså hela två år innan skaran av partiledare i riksdagen kan bli fulltalig.

Utan att vilja kasta någon skugga över gruppledaren menar jag att den socialdemokratiske partiledarens frånvaro innebär en nackdel både för oppositionen och för regeringen och därför för hela vårt parlamentariska styrelseskick. Riksdagen bör vara den centrala debattarenan i ett sådant styrelseskick. När en partiledardebatt äger rum i riksdagen bör det verkligen vara fråga om en debatt mellan de främsta företrädarna för respektive parti. Det är partiledarna som kan lämna de mest auktoritativa beskeden om partiets hållning i alla stora politiska frågor.

Annons
Annons
Annons
Annons