Annons
X
Annons
X

Debatt om säkerhet efter attack mot Berlusconi

Italiens premiärminister fick två tänder utslagna, näsan bruten och läppen spräckt när en man attackerade honom efter att han hållit ett tal i Milano på söndagen. Han har tillbringat en lugn natt på sjukhus och bad att få läsa tidningarna när han vaknade på morgonen.

[object Object]
Italiens premiärminister Silvio Berlusconi blev attackerad av en man efter ett torgmöte på söndagen. Foto: LIVIO ANTICOLI/AP

Stämningen var redan uppjagad när premiärminister Silvio Berlusconi höll tal på ett torg i Milano. Efter talet skrev premärministern autografer till människor i publiken. En man som tagit sig förbi säkerhetsvakterna slungade plötsligt en gipsmodell av stadens katedral mot Berlusconi och träffade honom i ansiktet.

På tv-bilder sågs Berlusconi blodig föras iväg i en bil. Han är inte allvarligt skadad men näsan är bruten, två tänder är utslagna och läppen spräcktes.

Hans personlige läkare Alberto Zangrillo som först fanns vid Berlusconis sida efter attacken, berättade för italienska tidningar att premiärministern chockades och först inte förstod hur allvarligt han skadats vid attacken.

Annons
X

– Han stirrade på sina blodiga händer och sade 'det finns ett utbrett hat, jag hade väntat att något sådant skulle hända', berättade Zangrillo som sade att Berlusconi ska ha förlorat en del blod. Han trodde att det kommer att ta några veckor innan premiärministern är helt återställd.

Enligt den italienska nyhetsbyrån ANSA har premiärministern tillbringat natten på sjukhuset San Raffaele i Milano, och ska ha sovit gott. Någon operation är inte nödvändig men han har svårigheter att äta och får antibiotika och smärtstillande.

– Han har lite huvudvärk nu, sade Paolo Klun, talesman för sjukhuset.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Redan efter attacken tog sig en chockad Berlusconi ut ur bilen igen för att visa att han inte var allvarligt skadad, innan säkerhetsvakterna på nytt förde in honom i baksätet på bilen.

  Angriparen, den 42-årige Massimo Tartaglia, befann sig på måndagen i fängsligt förvar hos polisen. Enligt den italienska polisen har Tartaglia haft en psykisk sjukdom.

  Enligt Ansa ska Tartaglias far ha försökt ringa Berlusconi på sjukhuset, men samtalet släpptes inte igenom till den italienske premiärministern.

  En talesman för Berlusconi, Paolo Bonaiuti, sade att ”stämningen med hat och våld i luften” vid talet i Milano är oroväckande.

  I Italien väcks nu frågor om säkerheten kring premiärministern i ett land där tonläget i politiken är högt uppskruvat. En banderoll har satts upp på sjukhusets vägg där Berlusconi önskas en snabb återhämtning och med hälsningen ”Äkta italienare står alltid bakom dig”.

  Men samtidigt bröt en hyllningsstorm ut i facebookgrupper till förmån för angriparen. I en av dem, med tiotusentals anhängare, kallades han för en man med ”mycket mod”.

  och TT

  Annons
  Annons
  X

  Italiens premiärminister Silvio Berlusconi blev attackerad av en man efter ett torgmöte på söndagen.

  Foto: LIVIO ANTICOLI/AP Bild 1 av 5

  Slaget träffade i ansiktet på Berlusconi.

  Foto: PAOLO BONA/REUTERS Bild 2 av 5

  Han fördes bort blödande från ansiktet.

  Foto: LIVIO ANTICOLI/AP Bild 3 av 5

  Den skadade Berlusconi vårdas nu på sjukhus.

  Foto: LIVIO ANTICOLI/AP Bild 4 av 5

  Berlusconi höll ett tal till sina anhängare i Milano, innan påhoppet skedde.

  Foto: PAOLO BONA/REUTERS Bild 5 av 5
  Annons
  X
  Annons
  X