Annons

Debatt om det goda livet eftersöks

Under strecket
Publicerad

Jag sörjer ett Sverige som fanns i går. Förvisso inte fullkomligt, men där fanns så mycket mer av självklara värden: det här gör man, det här gör man inte.
Jag sörjer ett Sverige, där arbete och solidaritet var kungsbegrepp att jämföra med dagens Sverige, där direktörer, golfare och bingolottovinnare tjänar mer på en dag än en vanlig knegare orkar sträva ihop under ett helt liv.
Jag sörjer ett Sverige, som lyckades resa sig ur 1800-talets förslavande brännvinsträsk, men som nu håller på att drunkna i samma alkoholträsk igen.
Jag sörjer ett Sverige, där tv och radio i går stod för objektiv information och underhållning, men i dag står för vinklad rapportering och verklighetsfrämmande dokusåpor.
Jag sörjer ett Sverige, där föräldrar hade många barn, men där i dag många barn har många föräldrar.
Jag sörjer ett Sverige, där rätt var rätt och fel var fel, men där i dag rättssäkerheten ligger i den tillfälliga opinionens händer.
Jag sörjer ett Sverige, som i går trodde på Gud och försökte lära sina barn
göra det. I dag stavas Gud med litet g och människan med stort M. En kultur utan tro går under.
Jag sörjer ett Sverige, där folk trots arbete och möda mådde relativt bra psykiskt. I dag är närmare en halv miljon långtidssjukskrivna eller förtidspensionärer och depression och utbrändhet en större sjukdomsbörda i Stockholm än kostnaderna för hjärt- och kärlsjukdomar. Ett folk som sörjer ihjäl sig.
Jag sörjer ett Sverige.
Läste att spelbolagen tvingas varna för spelberoende - tänkte, hur mycket kostar all curling-byråkrati skattebetalarna? Hans Juhlin Kungsbacka
Efter en lång period av ekonomisk utveckling i kombination med sociala reformer har det moderna välfärdssamhället etablerat sig i många länder i Europa. Men det finns en olöst social problematik som blir allt mer påtaglig. Många upplever sin till-varo som meningslös på grund av isolation och utanförskap. Utbrändhet har blivit en ny folksjukdom. Drogmissbruk, kriminalitet och mobbning på skolor och arbetsplatser är andra exempel på den sociala
ofärden i Europa. I storstädernas förorter pågår en social förslumningsprocess i stor skala.
Den en gång så levande folkbildningstraditionen har fått ge vika för en passiviserande masskultur som förstärker den sociala segregation som pågår i samhället. Att motverka alla dessa negativa trender är inte enkelt. Vi behöver en levande debatt vad det goda livet och det goda samhället egentligen är och vilka värden som ska ha absolut prioritet. Vi behöver politiker som förmår att beskriva samhället utifrån den enskilda människans perspektiv och vardag.

Carl-Erik Sahlberg, Magnus Andersson

Annons
Annons
Annons