Annons
X
Annons
X
Av SvD
(uppdaterad)
Ordning i skolan

”Barnen fick ha hörselskydd om de ville ha studiero”

Debatt direkt | Hur är det med disciplinen i svenska skolan? SvD har i en serie artiklar granskat ordningen i skolan. På Debatt direkt fick läsarna själva diskutera. Mer ordning i klassrummen var en vanlig åsikt. Här samlar vi några av läsarnas svar.

Foto: Denny Calvo/TT Bild 1 av 1

Bild 1 av 9

Hörselskydd för studiero

Foto: Denny Calvo/TT

”Jag jobbar inte inom skolvärlden men är intresserad och bekymrad över hur det ser ut i dag. Mina barn gick tidigare i en skola där man tillämpade metoden att de som vill ha studiero fick ta på sig hörselskydd medan en del andra elever kröp runt på golvet.”

Anders

Annons
X
Annons
X
Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Bild 2 av 9

”Dags för nysatsning på pojkarna”

Foto: Lars Pehrson

”Lugn och ordning är en förutsättning för lärande, det leder också till mindre bråk mellan elever. Att läraren får vara en auktoritet är också en förutsättning.

Att speciellt pojkar inte kan arbeta väl i dagens skola är dokumenterat.

Men viktigast är att våra politiker, även till vänster, accepterar att kunskap är viktigt och att klassresor är positiva. Att speciellt pojkar inte kan arbeta väl i dagens skola är dokumenterat, nu när majoriteten på universiteten är kvinnor kan vi väl göra en nysatsning på pojkarna.”

Per Tengblad

Annons
X
Annons
X
Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

Bild 3 av 9

”Varför så svårt att prata om barnens skyldigheter?”

Foto: Fredrik Sandberg/TT

”Varför skall det vara så svårt att tala om skyldigheter? Vad är ett barns skyldigheter i skolan? Några skyldigheter enligt mig är att komma i tid, respektera andra elever och lärare, medverka aktivt utan att störa på lektonerna och göra eventuella läxor.

Omdöme i ordning och uppförande borde vara en del i verktygslådan för att få ordning.

Kunskapen de får i skolan får de betyg på, varför kan de inte få betyg i vilka skyldigheter de uppfyller? Vad jag är ute efter är att betyg eller omdöme i ordning och uppförande borde vara en del i verktygslådan för att få ordning.”

Johan Isoz

Annons
X
Annons
X
Foto: Daniel Nilsson/TT Bild 1 av 1

Bild 4 av 9

”Kommer disciplinära åtgärder hjälpa?”

Foto: Daniel Nilsson/TT

”Jag läste det pedagogiska basåret för att få en examen i "lärarskap". Denna kurs var det absolut enklaste jag stött på akademiskt. Helt otrolig klasskillnad mellan "vanliga" kurser, och denna utbildning.

Kommer de elever, som är i riskzonen, och som får dem, att ha målsmän som bryr sig?

Jag fick fina poäng, visst, men slutade snabbt som lärare, då de som fortsatte och blev mina kollegor, var de som tyckt att lärarutbildningen varit svår.

Jag tycker definitivt att disciplinära åtgärder kan införas, men kommer de att hjälpa? Och vem ska ha rätt att dela ut dem? Och kommer de elever, som är i riskzonen, och som får dem, att ha målsmän som bryr sig?”

Rebecca

Annons
X
Annons
X
Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

Bild 5 av 9

”Inte alltid en resursfråga – utan inställningsfråga”

Foto: Fredrik Sandberg/TT

”Ordning och reda, trygghet och disciplin är a och o för att få en väl fungerade skola. De skolor som idag fungerar sämst har också störst problem med ovanstående. Det är inte alltid en resursfråga utan en inställningsfråga hos elever, föräldrar och skolpersonal.”

Tapio

Annons
X
Annons
X
Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 1

Bild 6 av 9

”Skolan ett sätt att ”förvara” dagens ungdom”

Foto: Adam Wrafter

”Hur skulle det vara om vi försökte med andra grepp än de som gällt rätt länge nu? Jag menar att det är fult med ordningsbetyg och talas det om några sanktioner överhuvudtaget mot elever som stökar så kommer en kraftig motreaktion.

Men det är förstås en oceanångare att vända.

Jag anser att oron och accepten av stök i klassrummet utgör en mycket stor anledning till resultaten i dagens skola. Men det är förstås en oceanångare att vända. Att införa sanktioner av olika slag mot olämpligt beteende i skolsalen utmanar en hel skolkultur, som i stort säger att barnen får göra som de vill.

Det är förstås något överdrivet, men jag anser att de medel skolledning och lärare har att ta till är alldeles för kraftlösa. Till och med mobbare har kunnat gå kvar i en skola medan offret/offren fått flytta. Sen inser jag förstås också att för en rätt stor del av dagens elever är skola sådan att de inte är lämpade för att gå igenom alla årsklasser.

Skolan har helt enkelt blivit ett sätt att "förvara" dagens ungdom. Värre kommer det att bli i takt med rationaliseringar inom många yrkesområden. Lite pessimistiskt kanske, men troligen realistiskt.”

Kjell Eriksson

Annons
X
Annons
X
Foto: Berit Roald/TT Bild 1 av 1

Bild 7 av 9

”Viktigt med mobilförbud”

Foto: Berit Roald/TT

”Något som är viktigt i dag är mobilförbud under skoltid. Skolan måste samla in mobilerna och lämna ut dem på sista lektionen. En genomsnittlig ungdom tittar på sin telefon ca 200 gånger per dag, säger sig självt att man då inte kan koncentrera sig. Av någon anledning samlar de flesta friskolorna in mobilerna medan de kommunala inte gör detta.”

Annons
X
Annons
X
Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Bild 8 av 9

”Vettlösa pedagogiska experiment raserade allt”

Foto: Lars Pehrson

”Jag har gått i svensk skola när den tillhörde de bästa i världen. Jag har även varit lärare i den. Men sedan följde en serie fullkomligt vettlösa pedagogiska experiment som raserade allt.

Vi vet bevisligen hur man gör för vi har redan en gång gjort just det.

Det är i sig inget märkvärdigt med att åstadkomma en skola i världsklass. Jag och många andra i min ålder har redan varit med om att åstadkomma det. Vi vet bevisligen hur man gör för vi har redan en gång gjort just det.

Problemet om man ska rätta till det som är fel är att det krävs lång tid.

Dagens lärare har till exempel inte den kompetens som skulle krävas för en skola på den nivån och att ersätta eller vidareutbilda dem som finns tar decennier. Det är problematiskt så klart men det finns inget annat alternativ så det är bara att bita ihop.”

Anders Eriksson

Annons
X
Annons
X
Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1

Bild 9 av 9

”Sluta dalta med barnen”

Foto: Pontus Lundahl/TT

”De som inte sköter sig ska stå i skamvrån med dumstruten. Dags att sluta dalta med barnen.”

Edward

Annons
Annons
X
Annons
X