De vilsekomnas vän

J D SALINGER DÖD. Det är nästan uteslutande på generations­romanen ”Räddaren i nöden” som J D Salingers berömmelse vilar, en uppgörelse med vuxenvärlden som efter mer en ett halvsekel fortfarande ­lever och läses. Efter framgången drog sig Salinger tillbaka – efter 1965 publicerade han ingenting. Salingers kvaliteter som författare är ändå omisskännliga, skriver Mats Gellerfelt.

Under strecket
Publicerad
Annons

Hade Jerome David Salinger levt i nio år till, hade rubriken till en dödsruna mycket väl kunnat bli ”Hundra år av ensamhet”. Ty hans legendariska, sturiga och envisa isolering från offentligheten och det litterära livet överstiger intill böckernas berömmelse.

Gåtan Salinger, om det verkligen är en gåta, har utsatts för en rad mer eller mindre rimliga tolkningar. Till de mer bisarra hör Ian Hamiltons ”försök” till biografi, ”In Search of JD Salinger” (1988). Det är knappast en biografi, ty den blev aldrig av eftersom biografiföremålet programenligt stretade emot och stämde författaren för att denne inte skulle kunna använda hans brev.

Annons
Annons
Annons