Annons
X
Annons
X

SvD Ledare: De vill skrämma oss till tystnad

LEDARE | SVD

Hotet mot demokratin är i allra högsta grad levande. Det fick vi en isande påminnelse om i går då tre svenska män och en tunisisk medborgare bosatt i Sverige dömdes till tolv års fängelse i en dansk domstol för förberedelse till terrorbrott.

De greps i princip på bar gärning, på väg till tidningen
Jyllands
-Postens kontor i Köpenhamn. Där skulle de mörda så många journalister som möjligt, var planen.

”De åtalade var mycket nära att utföra terrorhandlingen. Det är inte bara tal om inledande förberedelser. Man är på väg mot målet med sina vapen”, kommenterade åklagaren Gyrithe Ulrich.

Annons
X

Målet var egentligen inte enskilda journalister, utan det fria ordet i sig. Journalisterna skulle straffas för tidningens publiceringar av Muhammedkarikatyrerna år 2005.

Det gör ideologiskt motiverad terrorism särskilt allvarlig: Målet är egentligen inte det enskilda landet eller den specifika politikern eller tidningsredaktionen, utan det öppna samhället i sig. Bomberna ska skrämma oss till tystnad och i förlängningen rasera demokratin.

Att hotet fortfarande är levande också för Sveriges del visas också av att Must i går höjde hotbildsnivån mot Försvarsmakten.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ändå finns det vissa som menar att oron för terrorn är överdriven och att islamismen inte utgör något riktigt hot. Och visst, det är sant att antalet terrordåd i vår del av världen varit begränsat.

  Men det pågår ett större antal processer och utredningar mot terrormisstänkta än vad många känner till.

  Den nyhet som inte längre är dagsfärsk riskerar dessutom att glida snabbt ur det allmänna medvetandet. Och den som stirrar sig blind på siffror missar något väsentligt, nämligen terrorns urskiljningslöshet.

  Målet är alltid att orsaka så mycket död och förödelse som möjligt.

  Terroristens djupt rotade övertygelse gör att inga medel skys, vilket inte minst Anders Behring Breiviks terrordåd visade, och kampen tar inte slut förrän striden mot demokratin är vunnen.

  De fyra männen som i går dömdes i Danmark greps efter ett samarbete mellan danska säkerhetspolisen och svenska Säpo.

  Säpos motto är ”Vi skyddar Sverige och demokratin”. Nu fick det mottot en konkret illustration.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X